Må bra med ABnoll-metoden

Ni som följer min blogg vet att jag är stor motståndare till olika dieter. 5:2, LCHF, Atkins, stenålderskost, bikinidieten, Viktväktarna, soppor hit och dit och you name it. Nej, jag tror på en sund kosthållning med 80/20-tänk eller kalorier in, kalorier ut. Jag är dock inte överviktig och behöver inte äta för att gå ner i vikt, utan äter för att må bra och orka med vardagen och allt den medför. Jag är inte heller överkänslig eller mår dåligt av några livsmedel. Det mesta slinker ner och det mesta för mig att må bra. Men alla är inte som jag. Vissa behöver gå ner i vikt, andra mår dåligt av tex gluten, laktos eller specifika livsmedel. Olika livsstilar och dieter passar olika människor och det man brukar säga är att den bästa dieten är den som faktiskt fungerar.

Må bra med ABnoll-metoden

Må bra med ABnoll-metoden

Det är januari och många är vi som passar på att ta nya tag. Skaffa sig sundare vanor, både vad gäller kost och träning. Mängder av hälsoböcker pumpas ut under denna månad och en av dessa är ABnoll-metoden med Ulrika av Ulrika Davidsson. Boken handlar om att äta blodgruppsanpassad mat, kallat ABnoll-metoden. Blodgruppstillhörigheten styr vilken kostplan som är lämplig att följa och är olika beroende på om man tillhör blodgrupp A, B, AB eller 0. Detta är ingen ny teori utan den amerikanske forskaren Peter J D’Adamo ligger bakom denna. Det finns inga vetenskapliga bevis för att dieten fungerar, och även denna diet har kraftigt ifrågasatt, men den har visat sig ge hälsoförbättringar på flera som har testat.

Recept för alla blodgruppstyper

Recept för alla blodgruppstyper

I boken finns detaljerade måltidsscheman och recept angivna för respektive blodgrupp, samt grundrecept som passar alla blodgrupper. Det finns angivet vilka livsmedel som är bra för just den specifika blodgruppen och vilka som inte är lika bra. Recepten är fräscha och hälsosamma och följs av vackra och inspirerande bilder. Det är god och enkel mat det handlar om anpassad för oss nordbor.

Blodgrupp 0

Blodgrupp 0

Råvaror blodgrupp 0 ska äta mycket av

Råvaror blodgrupp 0 ska äta mycket av

Själv tillhör jag den vanligaste blodgruppen, nämligen 0. Att äta kött i kombination med mycket fysisk aktivitet är viktigt för sådana med min blodgrupp. Till köttet ska läggas rikligt med gröna grönsaker. Alltså en proteindiet med så lite kolhydrater som möjligt för förbättrad hälsostatus. Jag mår bra av kött, fisk och skaldjur, broccoli och grönkål medan komjölksprodukter, spannmålsprodukter, bönor och linser, vitkål, brysselkål och blomkål bör undvikas. Några av de recept som rekommenderas för mig är torsk med ägg- och penatsås, entrecote med rostad sötpotatis och palsternacka och kyckling med quinoasallad.

Kyckling med quinoasallad

Kyckling med quinoasallad

Entrecote med rostad sötpotatis

Entrecote med rostad sötpotatis

Jag tycker att ABnoll-metoden verkar ganska sund. Man ska äta sig mätt och äta ordentlig och bra mat. Det är inget hokus-pokus, ingen självsvält utan fräsch och sund mat. Jag skulle dock personligen ha svårt att utesluta vissa av de livsmedel som jag inte bör äta enligt metoden. Jag är alldeles förtjust och mår bra av att äta flera av dessa. Men jag använder gärna boken som en traditionell kokbok fylld med god, nyttig och lättlagad mat. Jag kommer garanterat laga till rätter både från de som rekommenderas för min egen blodgrupp men även för de andra blodgrupperna. Ulrika Davidssons kokböcker använder jag mig ofta av hemma och den här kommer inte bli något undantag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *