Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag
Fredag, lördag eller söndag? Nja, idag är det måndag men det hindrar inte mig från att servera en maträtt hämtad från kokboken ””Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag” av Jens Linder.
I helgen lagade jag till en kalvstek från kategorin söndagsmiddag i boken och steken har nu stått och gottat ihop sig med såsen i en bunke i kylen. Jag har lagat till den vid flera tillfällen innan, både i gryta på spisen och i min crock pot, och det är en oerhört populär maträtt hemma hos mig. Nyttig, god och sköter sig själv till stor del. Jag byter alltid ut grädden mot lättmjölk (eller skippar det helt), såsen blir tillräckligt krämig och smakrik ändå.
Idag serverades steken med kokt potatis, grönsaker och lingonsylt. Kokt potatis är ju ett mycket bra val då den, som jag skrev förut, har ett väldigt högt mättnadsindexet och mättar bra per kalori.
Kalvstek, 6-8 port
ca 1.2 kg benfri kalvstek
ca 1 msk salt
1 msk smör + 1 msk matolja
vitpeppar ur kvarn
2 gula lökar
2 morötter
2½ dl kalvbuljong
2 dl vispgrädde
några kvistar persilja
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
lite pressad citron
vitpeppar
lite kajennpeppar
Salta kalvsteken och låt den gärna stå och dra en halvtimme. Bryn köttet i en stekgryta i smör och olja tills den får fin färg runt om. Gå över med pepparkvarnen. Skala lökarna och skär dom i fyra bitar. Skala morötterna och skär dom i tjocka skivor. Lägg ner lök och morot i grytan. Häll på buljong, grädde, persilja, lagerblad och timjan. Sätt på lock och låt sjuda på spisen på riktigt låg värme i ca 1 timme och 15 minuter eller lite mer. Köttet ska nå en innertemperatur på ca 65 grader. Ta av grytan från värmen och låt svalna med locket på. Ta upp steken tillfälligtvis och mixa skyn till en slät sås, gärna med stavmixer. Smaka av med citron och peppar. Förvara steken i sin egen sås i en täckt bunke i kylen tills den ska serveras. Den kan stå kallt i upp till tre dagar, det gör den bara godare. Skär köttet i skivor och värm i såsen helt kort.
Senaste kommentarer