Magiskt gott grytbröd
I lördags åt vi rester av en soppa till lunch och vi bestämde oss för att komplettera detta med ett gott bröd. Frysen ekade tomt så jag bestämde mig för att baka själv. Hittade ett recept på Instagram hos Alma/Snacks to share där hon gjorde ett bröd som hon gräddade i en gryta. I och med att det är advent och juletider innehöll matbrödet både saffran och russin men då jag inte vill ha det i matbröd skippade jag det. I övrigt följde jag receptet. Resultatet blev ett magiskt gott grytbröd.
Grytbrödet var jättelätt att baka och resultatet som sagt helt fantastiskt. Ett fluffigt inkrom och en härligt knaprig skorpa. En neutral magiskt god smak. Den smakade precis som bakat på bageri. Brödet tog slut på nolltid. Gustaf kom nästa dag och bad mig baka brödet igen. Barnens ord är min lag. Gick omedelbart ut i köket och bakade samma på nytt med lika bra resultat.
Det här brödet måste ni testa!
Grytbröd, 1 limpa
25 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl vatten
1 msk honung
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja eller olivolja
Lös upp jästen i ljummet vatten, ca 37 grader. Tillsätt honung och olja. Häll ned vetemjöl och salt. Rör om tills degen börjar gå ihop. Knåda degen ca 5-10 minuter tills den känns smidig och elastisk.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa på en varm plats i 1-1,5 h eller tills den har dubblats i storlek.
När degen jäst klart, häll ut på mjölad yta och forma till en rund eller oval limpa. Lägg degen i en lätt smord gryta eller bakform. Täck degen och låt den jäsa ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Grädda brödet i ca 40 minuter eller tills det får en fin gyllene färg och låter ihåligt när du knackar på det.
Låt brödet svalna på ett galler innan du skär det. Ät och njut!
Senaste kommentarer