Laga lyxigt med liten kassa
Många svenskar kämpar med att få ihop ekonomin efter jul och nyår. Januari kallas årets längsta och fattigaste månad. Lite för dyra och för många julklappar, lyxig, dyr mat och äkta champagne under nyårsafton och ”superfynd” som kanske egentligen inte behövdes under mellandagarna. Allt detta gör att många plånböcker nu gapar tomma. En tunn plånbok behöver dock inte hindra en livsnjutare från att äta gott och lyxigt. Det går att laga lyxigt med liten kassa.
Ju mindre pengar man har, desto mer kreativ och uppfinningsrik måste man vara för att kunna skapa lyx och flärd i vardagen. Några tips är att hålla koll på extrapriser, kuponger och medlemserbjudanden. Fler tips och framför allt många inspirerande och förföriska recept hittar vi i boken Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund. Boken vill ge inspiration till att förgylla vardagen med lyx och flärd och till att hitta olika sätt att njuta av livets goda även om man har en tunn plånbok.
I Laga lyxigt med liten kassa får vi tips på hur man på ett enkelt sätt gör mat som förknippas med lyxrestauranger, får smarta food hacks där dyra råvaror byts ut mot billiga, hur man på ett smart sätt får ut så mycket som möjligt av de exklusiva råvaror som kanske behövs och hur man får tag på dessa till en mindre penning. De flesta recept fungerar lika bra som inspiration och går att anpassa efter vad man har hemma för att på så sätt ytterligare minska kostnaderna. Man får genom boken verkligen en insikt hur enkelt, och billigt, det kan vara att sätta guldkant på måltiden.
Boken är indelad i kapitlen Lyxfrukost, Smått och gott, Koka soppa på en spik, Middag med guldkant och Sött till sist. Till varje recept finns smarta tips på hur man skapar det där lilla extra och riktigt vackra, frestande bilder på rätten. Några av recepten som lockar mig lite extra är Ägg Benedict, Tunnbrödschips med anklevermousse, Ceviche på lubb, Falsk hummersoppa, Gyllene kycklingben, Saltimbocca på fläskkarré och Petits choux.
Jag vill också dela med mig av några av bokens och mina egna tips på hur man enkelt kan hålla nere matkostnaderna men ändå kunna få det där lilla extra.
Tänk måttfullhet. Ofta räcker det med en aptitretare eller förrätt för att få känslan av lyx – det behöver inte vara en hel måltid. Använd billigare blandrom istället för dyr Kalix löjrom – väldigt få känner någon större skillnad. Köp matvaror som är i säsong. Använd hela råvaran. Köp mat med kort utgångsdatum som finns till reducerat pris i butik. Köp skivspill och restbitar i chark- och delikatessdisken. Använd lyxiga kryddor som tex saffran. Köp storpack och frys in. Gör storkok och matlådor. Ta vara på resterna. Kasta inte grönsaker som börjar se ledsna ut. Veckoplanera. Kikärtor, linser, bönor och ägg är billigt, nyttigt och gott. Soppor är perfekta måltider så här i kylan.
Kanske har du egna tips och tricks du använder dig av när det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna.
Senaste kommentarer