Mat, myt, vetenskap

Mat, myt, vetenskap

Mat, myt, vetenskap

Jag har tidigare nämnt boken Mat, myt, vetenskap i samband med att jag lagade till världens godaste linsgryta. En linsgryta vars recept finns i just denna bok. Jag har själv lagat till den mer än en gång och hela familjen älskar den! Heders! Även en av mina svägerskor har lagat den efter mitt recept och är lika förtjust hon. Nåväl, nu skulle jag inte tala om receptet utan om boken. Den är skriven av Frida Duell, läkare inom klinisk kemi som arbetar på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Frida är mycket intresserad av sambandet mellan kost och hälsa och det är vad denna hennes första bok handlar om.

Frida reder ut vad som verkligen gäller!

Frida reder ut vad som verkligen gäller!

Vi är många som försöker att äta nyttigt men det är lättare sagt än gjort. Vad är nyttigt liksom? Det finns så många tyckare, teorier och så kallade fakta som florerar att man blir alldeles snurrig. Vad är sanning, lögn eller myt?! Frida försöker i boken”Mat, myt, vetenskap” bena ut begreppen och ger oss råd på vad som är bra att lägga på tallriken och vad man bör undvika.

Fridas bästa tips för att äta så bra som möjligt.

Fridas bästa tips för att äta så bra som möjligt.

Jag ska bjuda er på några av Fridas bästa tips för att äta så bra som möjligt:

 • Ha alltid bär i kylen, tinade eller färska. Man kan ha dem på gröten, i yoghurten eller bara ta några som de är.
 • Ät inga charkprodukter och dra ned på det röda köttet. Mer fisk och vegetabiliska prote
 • Ät mer fibrer. Finns i tex grönsaker, bönor och havregryn.
 • Begränsa intaget av raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och vitt ris. Ät istället oraffinerad mat som tex råris, fullkornsprodukter och frukt.
 • Skaffa mindre tallrikar. Blir man inte mätt kan man alltid ta två gånger.
 • Utgå från Medelhavskosten.
 • Undvik hårt stekt och friterad mat.
 • Få i dig prebiotika i naturlig form som till exempel havregryn, linfrön och frukt.
 • Unna dig godsaker då och då. Det man gör sällan är sällan ett problem.
 • Tänk två gånger innan du köper något som marknadsförs med prefixet “super” eller med ordet ”detox”. Det är troligt att du är på väg att betala mer än du behöver.
 • Väj ekologiska råvaror (gäller inte för ägg – de ekologiska innehåller mer gifter än konventionella ägg).
Mycket ska man höra innan öronen faller av!

Mycket ska man höra innan öronen faller av!

6 myter om mat som inte stämmer enligt Frida:

 • Aspartam leder till hjärnskador – Stämmer inte. Det finns inga studier som visar kopplingen mellan aspartam och hjärnskador.
 • Laktosintoleransen i Sverige ökar – Nja, bara cirka 10 procent av befolkningen som är laktosintoleranta.
 • Det finns inget som heter köttallergi – Jo, det finns det. Blir du biten av en fästing kan du faktiskt drabbas av köttallergi.
 • Ekologisk mat är alltid bättre – Nej, se ovan för ekologiska ägg. De innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg.
 • Kosttillskott är alltid bra – stämmer inte. Vet du inte att du har brist på något gör du rätt i att avvakta.
 • Detox hjälper njurarna att rensa kroppen på gifter – Finns ingen forskning som stöder detta. Kroppens organ klarar av detta på egen hand.
Otroligt läckra bilder och inspirerande recept!

Otroligt läckra bilder och inspirerande recept!

Boken är indelad i kapitlen Vad är egentligen bra mat, Sanningar och myter om fett, Socker, Sötningsmedel och lightprodukter, Kolhydrat som kolhydrat – eller, Proteiner – kött mjölk och grönt, Vitaminer, mineraler, kosttillskott och huskurer, Kaffe, Te och alkohol, Dieter och livsstil samt Recept.

Gustaf ger tummen upp åt Fridas linsgryta!

Gustaf ger tummen upp åt Fridas linsgryta!

Fatet länsat!

Fatet länsat!

Den här boken är verkligen en superbok tycker jag! Otroligt intressanta fakta som presenteras på ett roligt och lättförståeligt sätt. Det känns som att det mesta man har funderingar kring vad gäller kost tas upp. Receptdelen är fantastiskt! Det är recept på frukostar, soppor, varmrätter, tillbehör och röror, drycker och smoothies samt sötsaker. Grymma recept med ingredienser som gör gott för kropp och knopp. Mycket lockande, vackra bilder! Finns mycket mer än linsgrytan jag vill laga till.

Förutom boken har Frida startat bloggen med samma namn – Mat, myt, vetenskap. Där finns ännu mer matnyttigt att läsa. Hade dock önskat att bloggen uppdateras oftare, men misstänker att Frida har fullt upp med boksläppet och det som följer kring en sådan stor händelse.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. Frida Duell skriver:

  Hej Jessica,

  Tack för fint blogginlägg om boken, så roligt att du och din familj gillar den!

  /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *