Magiska nyttiga dinkelfrallor

Cillas magiska nyttiga dinkelfrallor!

Cillas magiska nyttiga dinkelfrallor!

Fullkornsdinkelmjöl gör frallorna beautyproofade!

Fullkornsdinkelmjöl gör frallorna beautyproofade!

Idag har jag verkligen åstadkommit magi i köket! Jag har bakat beautyproofade magiska nyttiga dinkelfrallor. Receptet kommer alltså från den fantastiska kokboken Beautyfood av Maria Ahlgren. Boken är full med goda, nyttiga recept fullproppade med skönhetsboostande råvaror som gör för kropp, hud och hår. Dessa frallor kallar Maria Cillas magiska dinkelfrallor då de är skapade av Cilla som driver bloggen Homemade Stockholm, en blogg jag för övrigt själv följt ett tag nu.

Lindroos pumpakross.

Lindroos pumpakross.

Dags att grädda!

Dags att grädda!

Dinkelfrallorna är bakade på fullkornsdinkelmjöl och är därmed beautyproofade. I ursprungsreceptet ingår fänkålsfrön som ger god smak. Jag hoppade över denna krydda denna gång då jag tycker mjölet i sig är så pass smakrikt. Ytterligare en ändring gjordes. I ursprungsreceptet ska frallorna långsamt jäsa över natten för att bakas ut morgonen därpå. Det fanns det inte tid till. Jag ändrade därför till 25 g jäst som rördes ut med 2,5 dl ljummet vatten (37 gr). Helt perfekt resultat.

Både vackert och gott och doften ska vi inte tala om!!!

Både vackert och gott och doften ska vi inte tala om!!!

Jag älskar bröd och nybakat är såklart godast!

Jag älskar bröd och nybakat är såklart godast!

Frallorna skulle toppas med pumpafrön. Jag toppade med krossat pumpafrö från Lindroos. Otroligt fina och goda grovhackade pumpafrön. 

De här bröden alltså. Brödmagi!!! Fluffiga och lätta. Inte alls så där tunga som nyttigt bra har en förmåga att vara. En fröjd för gomen – så goda! De kommer garanterat bakas många fler gånger här hemma. Riktigt mumsigt!

Ursprungsrecept:

Cillas magiska dinkelfrallor

Cillas magiska dinkelfrallor

Cillas magiska dinkelfrallor, ca 8-10 st

6 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
2 msk kokosolja
1,5 tsk fänkålsfrön som du mortlar fint
500 g fullkornsinkelmjöl+ lite extra till utbakning
0,5 dl hela linfrön eller chiafrön
2 msk pumpafrön

Lös upp jästen med vattnet i en bunke. Blanda i salt, honung, kokosolja, fint mortlade fänkålsfrön och fullkornsdinkelmjöl. Blanda runt med en slev och häll i linfrön/chiafrön. Degen behöver bara blandas inte knådas. Plasta bunken och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på ett mjölat underlag. Dela den i 8-10 bitar och forma dom till frallor. Strö över pumpafrön och mjöl. Låt jäsa i 30 minuter och grädda sen i mitten av ugnen 20-25 minuter. Ställ en plåt längs ner i ugnen med 1 dl vatten för att få ånga i ugnen. Det ger fin yta på frallorna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *