Mustig chiligryta i Crock-Pot

Mustig chiligryta i Crock-Pot

Mustig chiligryta i Crock-Pot

Våren är verkligen i antågande. Ingen kan vara gladare än jag – som jag längtat! Underbart att det är ljust när jag åker till jobbet, att det är ljust när jag kommer hem och även en bit in på kvällen. Här i Stockholm har solen skinit och temperaturen på dagen har legat runt 10 plusgrader. Så underbart! Soliga dagar innebär dock kalla morgnar och kalla kvällar och varma, mustiga grytor är fortfarande uppskattad mat. I helgen fick min Crock-Pot jobba och laga till kvällens middag. Grytor blir ju bara bättre när de får stå till sig några dagar så att smakerna hinner sätta sig. Den här gången blev det mustig chiligryta i Crock-Pot.

Crock-Pot gjorde jobbet igen! Mustig chili färdig att servera!

Crock-Pot gjorde jobbet igen! Mustig chili färdig att servera!

Det finns massor av chilirecept. En del innehåller olika grönsaker, rotfrukter och/eller bönor, andra som denna koncentrerar sig med på att lyfta fram köttet och smakerna och grönsaker/rotfrukter/bönor får agera tillbehör om man önskar det. Bacon eller sidfläsk innehåller de flesta chilis, så även denna. Det ger härlig sälta och god krisp. Det speciella med denna är användandet av öl, liquid smoke, kanel och mörk choklad. Dessa ingredienser höjer verkligen smakerna och ger en mustighet utöver det vanliga. Underbart god chili!

Chiligryta, ca 6 port

1.2 kg högrev
1 gul lök
1 burk krossade tomater
3 vitlöksklyftor
50 cl öl
2 röda chilifrukter
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl oxfond
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
peppar
1 tsk kanel
1/2 tsk liquid smoke
1 tsk socker
2 stora rutor mörk choklad (ca 25 g)
1 pkt knaperstekt bacon
Skär köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekpanna. Häll över i Crock-Pot. Häll ned krossade tomater, öl, en hackad gul lök och tre pressade vitlöksklyftor. Hacka chilifrukterna och lägg i dem. Häll i alla kryddorna utom sockret. Ställ crocken på låg värme och låt gå i 7 timmar. Rör ned socker, choklad och det knaperstekta baconet precis före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *