5:2 – Dieten som väcker starka känslor

Ständigt dessa dieter som diskuteras… Vart man än tittar när man är ute möts man av tidningarnas rubriker att si och så går du ner x kilo på x veckor, bli smal till midsommar, lev ett lättare liv – vi har tipsen, etc etc. Än värre blir det väl nu när solen och värmen gör sitt intåg och sommaren närmar sig.

Ny kokbok från Klara Desser om 5:2-dieten

Tittar man på bokaffärernas topplistor är det diet-kokböckerna som ligger i topp. Det verkar fortfarande vara 5:2-dieten som gäller och säljer bäst. I dagarna släpps ytterligare en kokbok baserad på 5:2. Det är Klara Desser som släpper boken 5:2 – Näringsrik och naturlig viktminskning. Den innehåller åtta veckomenyer med två fastedagar per vecka som ska ge variation och optimal näring. Det är recept på både frukostar och efter­rätter, luncher och middagar.

Ett av alla härliga recept på god och hälsosam mat

Recepten i boken är baserade på mycket grönsaker och lagom med protein, långsamma kolhydrater och naturliga fetter. Alla recept är kaloriberäknade. Främsta syftet med detta är nog att hålla koll på kaloriintaget under framför allt fastedagarna. Veckans två fastedagar per vecka ger utrymme för festligare mat de dagar man äter, men Klaras filosofi är att det är en självklarhet att det ska vara bra mat under veckans alla dagar och inga onödiga utsvängningar.

Det här är Klaras trettonde bok och med boken vill hon inspirera till en lättare tillvaro och ett hälsosammare liv.

Ett av bokens fastedagsrecept

Jag vet att vi alla är olika. En del behöver gå upp i vikt, en del behöver gå ner i vikt och en del kanske inte behöver göra någonting. Alla kroppar är olika och reagerar olika på kost och motion. Forskarrönen kring hur man ska äta och träna varierar över tid. Det kommer ständigt något nytt och revideringar på gammalt. Om vi har allt det här i bakhuvudet är det inte så konstigt att än den ena, än den andra dieten/kostråden/träningsråden poppar upp. En del är tillfälliga flugor, en del blir mer eller mindre bestående.

Vad gäller 5:2-dieten är jag personligen stor motståndare till denna. Jag tycker den sänder ut helt felaktiga signaler. Framför allt till våra lättpåverkade barn och ungdomar. Att ”svälta” två dagar i veckan är inte riktigt klokt. Det triggar till ätstörningar och förvärrar för redan ätstörda Jag vet att det finns vetenskapliga ”bevis” på att den här metoden är bra för kroppen och bla bla bla. Jag vet att många har gått ner rejält i vikt med hjälp av den, jag har flera i min direkta närhet. Men nej, snälla, låt 5:2 vara en tillfällig fluga.

Vad tycker en motståndare som jag då om Klaras nya bok? Som kokbok är den helt fantastisk. Underbara matbilder och fantastiska recept som ger matglädje och inspiration. Recepten är som sagt lågkolhydratsbaserade och passar alla oss som vill leva och äta sunt. Det är mycket färgglatt från olika grönsaker och recepten är både enkla och ganska snabba att tillaga.

Själva fastedagarna (eller svältdagarna jag föredrar att kalla dom för det är var det är för mig) har två mindre rätter och ett större alternativ. Recepten i sig är det verkligen inget fel på men tanken på att en vuxen person ska klara sig på dessa två mindre alternativt ett större mål mat på en hel dag är skrämmande.

Jag gillar inte heller utskrivningen av mängden kalorier. Jag förstår att det behövs för de som går på 5:2, men neeeej. Det tycker jag bidrar till hets och fixering. Laga bara god och hälsosam mat och tänk kalorier in – kalorier ut.

Det sammanfattande betyget på boken då? Den kommer garanterat bli en storsäljare. Dieten vill jag likt TV-programmet Plus kasta i soptunnan, men recepten och bilderna är mycket läckra och inspirerande. Jag tycker boken borde göras om. Svältdagarna kan tas bort och vips så får vi en kokbok som passar alla!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Marlene skriver:

    Å jag håller med dej helt och hållet i den här frågan!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *