Nationaldagen 2017
Idag är det nationaldagen 2017. En dag som uppmärksammas mer och mer med firande på olika offentliga platser och på privata fester. Jag och familjen håller på traditionen att åka med Strömmabåten till Fjäderholmarna för lunch på Rökeriet. Precis som förra året har vädret verkligen varit på topp med dryga 20 grader, blå himmel och strålande sol. Att få njuta av denna härliga nationaldag med bästa sällskapet, supergod mat och dryck, bra service och Stockholms bästa läge kändes som en självklarhet.
Njutningen börjar egentligen redan på resan över till Fjäderholmarna. Det är bara att konstatera hur fantastisk vackert Stockholm är, njuta av alla mysiga båtar som passerar, alla sevärdheter längs vägen och alla vackra hus. Att sedan få sitta ute på Rökeriets altan och under en god måltid fortsätta njuta av sommarvärmen och alla passerande båtar är svårslaget.
Självklart började vi med att skåla för Sverige på dess dag i iskallt bubbel. Jag älskar skumpa!
Det var inte lätt att välja bland allt gott på menyn. Jag och Mattias valde tillslut grillad hängmörad entrecote serverad med hemslagen bearnaisesås, tomatsallad och pommes frites. Filippa valde lättrimmad krokfångad torskrygg med dill & gräslökssås samt dillkokt färskpotatis och Gustaf valde Toast Skagen toppad med Kalixlöjrom.
Till efterrätt valde vi alla den mest klassiska av efterrätter och som passar perfekt inte minst på nationaldagen. Vaniljglass med färska svenska, jordgubbar. Allt var verkligen magiskt gott!
Precis som förra året valde vi att skippa förrätterna på plats och istället njuta av dessa hemma till lättare middag. Rökeriet är ju känt för sin fisk och skaldjur och i synnerhet sina rökta räkor och lax. Det vill man alltså inte missa. Till middag delade vi på en Toast Skagen, rökta räkor med aioli samt Rökeriets skärgårdstallrik med ett urval av dagens rökning. Jag köpte även en nybakad baguette som vi hade till samt kallt vitt, vin.
Grattis Sverige på din dag. Det här gör vi om nästa år igen!
Senaste kommentarer