Supersallad

Superallad av Davide Del Gatto & Kristina Gustafsson

Superallad av Davide Del Gatto & Kristina Gustafsson

Det är väldigt sällan jag äter sallad som huvudrätt till lunch eller middag. Anledningen är främst att jag föredrar varm mat. Jag vet ju att man kan göra även varma sallader men det blir liksom inte av. Jag har för liten erfarenhet och för få recept för att ta steget. Däremot äter jag alltid någon form av sallad/grönsaker till mina måltider. Oftast en blandad grönsallad med bladspenat, isberg, gurka, tomat, paprika eller rivna morötter eller råkostsallad. Jag har fått hem boken Superallad av Davide Del Gatto & Kristina Gustafsson och efter att ha läst den boken har jag fått ny inspiration på salladsfronten.

Nyskapande och nytänkande recept.

Nyskapande och nytänkande recept.

Davide och Kristina driver företaget Savage salads som varje dag säljer hundratals sallader vid sitt matstånd i London så de vet vad de talar om när det kommer till sallad. Vi är många, mig inkluderat, som inte tror att sallader kan vara riktigt mättande och proteinrik som en vanlig måltid. I boken Supersallad vill författarna slå hål på den myten. En sallad kan vara nyttig, mättande och fullproppad med protein. En rätt som håller oss mätta från lunch till middag. En riktig sallad, en supersallad!

Våga experimentera med smaker och konsistenser.

Våga experimentera med smaker och konsistenser.

Sallad är inte bara sommarmat utan kan ätas året om. Anpassa  bara de ingående råvarorna efter behov och säsong. På våren och sommaren lätta, fräscha sallader med många råa ingredienser, på hösten och vintern mer rostade rotsaker, gryn och klassiska husmansinslag som tex rimmad oxbringa. Man måste testa att kombinera olika grönsaker, gryn och proteinkällor. Våga experimentera med smaker och konsistenser.

Boken är indelad efter vår, sommar, höst och vinter. I varje kapitel presenteras massor med inspirerande recept, tips och bilder. Det är inte så många ”klassiska” salladsrecept. De flesta är nyskapande och nytänkande – kul! En del rätter skulle jag inte ens välja att kalla sallader, utan helt ”vanliga” rätter helt enkelt. Steget att ta för den salladsovana känns därför inte så långt.

Bilderna är som små konstverk.

Bilderna är som små konstverk.

Bilderna är rätt intressanta. Ingen av rätterna serveras på tallrik (utom röror och dressingar i sista kapitlet), utan på olika platta underlag av olika slag. Bilderna är som små konstverk faktiskt.

Nu när jag har massor med inspirerande recept är det dags att ta steget in i salladens spännande värld. Hur det går får ni veta om ni fortsätter följa min blogg. Jag kanske behöver en del pepp, haha!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *