Nu var det länge sen sist..

Paj är en maträtt som vi väldigt ofta lagade förut. Både till vardags och till fest. Paj är bekväm mat. Man kan laga och förbereda i god tid, funkar utmärkt att frysa in och är perfekt mat att ha i lunchlådan. Många gånger är pajen godare dagen efter då den fått stå till sig lite. Paj uppskattas av de flesta, både små som stora.

Pajen går att variera mycket, både vad gäller pajdeg och fyllning. Den godaste pajdegen tycker jag är den klassiska, gjord på vetemjöl, smör och vatten. Den blir härligt krispig och välsmakande! Till vardags kan man om man vill göra en lite nyttigare pajdeg. Det finns olika varianter med kesella eller keso. Man kan givetvis variera mjölsorterna. Tex kan man använda dinkelmjöl för att höja proteinhalten i degen och variera vetemjölet med grahamsmjöl, fullkornsmjöl, rågmjöl osv.

Fyllningen kan i princip vara vad som helst. Vegetariskt, skinka, köttfärs, lax, korv, räkor, etc. Man kan göra med eller utan äggstanning. Med vanlig ost, fetaost eller ädelost. Ja som sagt, paj går att variera efter vad som finns hemma, humör och smak. Perfekt mat alltså!

Kvällens middag blev en ost- och skinkpaj. Jag valde att göra en nyttigare pajdeg med keso. Till pajen serverade jag grönsaker. Den blev jättegod!

Ost- och skinkpaj

pajdeg med filmjölk/keso
600 g kassler skurna i små kuber
3 dl riven, smakrik ost
3 dl gräddmjölk (idag valde jag 1 dl grädde och 2 dl lättmjölk)
4 ägg
salt och peppar
Tomat skuren i tunna skivor.

Tärna kasslern. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och gräddmjölk, salta och peppra. Blanda ner kassler och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaten tunt och lägg ut på toppen av pajen. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. När den är gjord på lättmjölk kan den vara ganska lös direkt när man tar ut pajen, men bara den står en liten stund så stannar den till!

 

Grundrecept pajdeg

3 dl vetmjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 krm salt

Blanda vetemjöl och salt i bunke eller matberedare. Tillsätt tärnat smör och smula samman med mjölmixen. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg in den i kylen i ca 30 min. Kavla ut degen eller tryck ut den i pajform. Gör små hål i degen med gaffel och förgrädda i ca 10 min på 200 grader.

 

Lättare pajdeg

2½ dl vetemjöl (vi brukar ersätta 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl)
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Pajdeg med filmjölk/keso

1 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
75 g smör
3 msk filmjölk/keso
ev kallt vatten

Häll mjölsorterna i en bunke. Tärna ner rumsvarmt smör och filmjölk/keso och arbeta samman till en smidig deg. Ev måste lite kallt vatten tillsättas. Kavla ut degen till en platt rundel och lägg i pajform. Nagga botten. Förgrädda skalet i 10 min på 200 grader.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *