Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot

Ingredienser till Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot

Ingredienser till Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot

Jag älskar Per Morberg och hans recept. KalopsBoeuf BourguignonÄlgfärsbiffarBiff Rydberg, ja listan kan göras lång! Idag lagade jag för första gången sjömansbiff, Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot.

Varva potatis, kött och lök.

Varva potatis, kött och lök.

Häll på väska och låt gå 4 timmar på låg.

Häll på väska och låt gå 4 timmar på låg.

Sjömansbiff är klassisk svensk husmanskost som verkligen passar hela familjen. Rätten har fått sitt namn från livet till sjöss då det var praktiskt att laga allt i en gryta och i brist på färskvatten kokade man maten i öl. Sjömansbiff består alltså av nötkött, lök och potatis kokat i öl. Eventuellt kan köttet brynas först innan det läggs i grytan och är sedan varvat i lager med skivad potatis och lök.

Färdigt efter 4 timmar på låg effekt.

Färdigt efter 4 timmar på låg effekt.

Jag valde att laga min sjömansbiff i Crock Pot. Crock Pot passar extra bra till just grytor då kött och grönsaker blir mört och extra välsmakande, näringsvärdena bibehålls bättre samt att det är ett smidigt tillagningssätt. Vi har några julöl över och jag använde en av dessa vid tillagningen.

Toppa med persilja och servera med saltgurka.

Toppa med persilja och servera med saltgurka.

Vin, kött och potatis är aldrig fel!

Vin, kött och potatis är aldrig fel!

Det förvånade mig att potatisen blev perfekt mjuk men ändå behöll både spänst och smak. Jag var rädd för att det bara skulle bli ett mos av allt, men inte alls. Köttet blev mört, smakrikt och supergott. Helheten blev verkligen bra. Gillar ni kött och potatis är detta rätten för er!

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiff, 4 port

Ca 700 g innanlår eller fransyska i skivor
800 g potatis
2-4 gula lökar
2 msk smör
salt, vitpeppar och kryddpeppar
33 cl ljus lager
2 dl köttbuljong (5 dl i ursprungsreceptet)
2 st lagerblad
hackad persilja till garnering

Putsa köttskivorna och bulta dem lätt med handen. Skala potatisen och löken. Skär potatisen i tjocka skivor och löken i tunna skivor. Bryn löken i lite av smöret i Crock Pot-grytan eller en stekpanna. Ta upp den och bryn sedan köttskivorna på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet. Varva sedan kött, potatis och lök i grytan. Underst och överst ska det vara potatis. Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen, några kryddpepparkorn och lägg på locket. Låt koka på svag värme i 4 timmar tills köttet är riktigt mört. Garnera med persilja och servera med saltgurka.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Sandea skriver:

    Är köttet tillagat på något vis innan? Ser ut så på första bikden . Den med alla ingredienser.

  2. Pelle skriver:

    Sandea, det står ju att köttet ska brynas innan man lägger i det ihop med det andra i grytan

  3. Jörgen Eklund skriver:

    Helvete så GÖTT, gjorde det med högrev! funkar lika bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *