Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot
Jag älskar Per Morberg och hans recept. Kalops, Boeuf Bourguignon, Älgfärsbiffar, Biff Rydberg, ja listan kan göras lång! Idag lagade jag för första gången sjömansbiff, Per Morbergs sjömansbiff i Crock Pot.
Sjömansbiff är klassisk svensk husmanskost som verkligen passar hela familjen. Rätten har fått sitt namn från livet till sjöss då det var praktiskt att laga allt i en gryta och i brist på färskvatten kokade man maten i öl. Sjömansbiff består alltså av nötkött, lök och potatis kokat i öl. Eventuellt kan köttet brynas först innan det läggs i grytan och är sedan varvat i lager med skivad potatis och lök.
Jag valde att laga min sjömansbiff i Crock Pot. Crock Pot passar extra bra till just grytor då kött och grönsaker blir mört och extra välsmakande, näringsvärdena bibehålls bättre samt att det är ett smidigt tillagningssätt. Vi har några julöl över och jag använde en av dessa vid tillagningen.
Det förvånade mig att potatisen blev perfekt mjuk men ändå behöll både spänst och smak. Jag var rädd för att det bara skulle bli ett mos av allt, men inte alls. Köttet blev mört, smakrikt och supergott. Helheten blev verkligen bra. Gillar ni kött och potatis är detta rätten för er!
Sjömansbiff, 4 port
Ca 700 g innanlår eller fransyska i skivor
800 g potatis
2-4 gula lökar
2 msk smör
salt, vitpeppar och kryddpeppar
33 cl ljus lager
2 dl köttbuljong (5 dl i ursprungsreceptet)
2 st lagerblad
hackad persilja till garnering
Putsa köttskivorna och bulta dem lätt med handen. Skala potatisen och löken. Skär potatisen i tjocka skivor och löken i tunna skivor. Bryn löken i lite av smöret i Crock Pot-grytan eller en stekpanna. Ta upp den och bryn sedan köttskivorna på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet. Varva sedan kött, potatis och lök i grytan. Underst och överst ska det vara potatis. Häll på vätskan, tillsätt lagerbladen, några kryddpepparkorn och lägg på locket. Låt koka på svag värme i 4 timmar tills köttet är riktigt mört. Garnera med persilja och servera med saltgurka.
Är köttet tillagat på något vis innan? Ser ut så på första bikden . Den med alla ingredienser.
Sandea, det står ju att köttet ska brynas innan man lägger i det ihop med det andra i grytan
Helvete så GÖTT, gjorde det med högrev! funkar lika bra