Pot-au-feu
Som jag skrev igår förberedde jag gårdagens mat redan då. Söndagar är en perfekt dag att göra grytor. Dels för att man (ofta) har tiden till långkok, dels för att grytor bara blir bättre om de får stå till sig i kylen så smakerna hinner sätta sig.
Jag hade tagit fram högrev och hade bara planerat för gryta. När jag läste DN Söndag fastnade jag på en gång för ett recept och där ingick som tur var just högrev. Det var ett recept på Pot-au-feu, en gryta med högrev kokad i buljong samt olika rotfrukter. Jag följde inte receptet helt utan tog de rotfrukter (och grönsaker) vi hade hemma. Det blev morötter, potatis, lök, purjolök, rödbetor, tomater och paprika. Ikväll vid serveringen skulle man komplettera med 8 kokta ägg, senap, cornichon och flingsalt, färska grönsaker, surdegsbröd och smör. Vi skippade cornichoner som vi inte gillar och bröd som vi inte tyckte behövdes.
Grytan var hur god som helst. Den hade ju kokat över 3 timmar och köttet hade trillat i sär och var mört och gott. Grönsakerna och rotfrukterna var perfekta och kryddningen optimal. Det var en symfoni av goda smaker. Ägget till var pricken över i. Denna gryta kommer göras om och om igen, det är ett som är säkert!
Buljongkokt kött och rotfrukter med tillbehör (Pot-au-feu), 8 port
8 potatisar
1 rotselleri
10 morötter
6 rödlökar
3 purjolökar
1 hel vitlök
6-8 tomater
olivolja
2 kg kokkött med ben, exempelvis högrev
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 tumstor bit hackad ingefära
3 lagerblad
10 svartpepparkorn
salt och nymald svartpeppar
Till servering:
8 kokta ägg, dijonsenap, cornichon och flingsalt, färska grönsaker, surdegsbröd och smör.
Skala och skär potatis, rotselleri och morötter i grova bitar. Skala och skär lökarna i halvor. Dela och skär en skåra längs med purjolökarna, skölj ur eventuell jord. Dela dem i grova bitar. Dela vitlöken i två delar. Dela tomaterna i grova bitar. Hetta upp lite olivolja i en panna och bryn lökhalvorna på snittytan så att de blir väl brynta. Lägg köttet i en stor gryta och fyll upp med vatten så att det täcker. Lägg i timjan, rosmarin, ingefära, lagerblad, svartpepparkorn samt 2 tsk salt. Låt sjuda under lock i två timmar.
Lägg i rotfrukter, lök, potatis, tomater och låt sjuda ytterligare en timme.
Servera köttet i bitar med grönsakerna och kokta ägg i halvor, dijonsenap, cronichon och flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Senaste kommentarer