Påsklunch med släkten

Påsklunch med släkten

Påsklunch med släkten

Idag på långfredagen hade vi påsklunch med släkten. En tradition vi har hållitnågra år. Vi håller den oavsett om vi blir 25 eller 5 som idag. Vi serverade även traditionell påskmat som sig bör. Då jag är kocken väljer jag ut det jag älskar allra mest, hehehe!

Alla kära klassiker från lax till västerbottenpaj.

Alla kära klassiker från lax till västerbottenpaj.

Hemgjorda köttbullar, kycklingkorv, ägghalvor med räkor.

Hemgjorda köttbullar, kycklingkorv, ägghalvor med räkor.

Västerbottenpaj är oslagbart.

Västerbottenpaj är oslagbart.

Ingen behövde gå hungrig från bordet.

Ingen behövde gå hungrig från bordet.

På årets påsklunch hittar ni de flesta av mina klassiker. Jag dukade upp godsaker som hemgjort tunnbröd, påskvört, kokt potatis, tre sorters sill, ägghalvor med majonäs och räkor, Västerbottenpaj, hemgjorda köttbullar, skuren kycklinggrillkorv från Kronfågel och min underbara hemgravade lax och hovmästarsås. För att hinna med hade jag förberett det mesta i god tid innan. Påsköl, snaps och påskmust till dryck. Allt var såååå gott!

Fräsch sockerkaka till fika.

Fräsch sockerkaka till fika.

Påskgodis är inte fel!

Påskgodis är inte fel!

Till efterrätt/fika blev det hembakad sockerkaka och lite påskgodis. Perfekt med lättare fika efter en sån god buffé!

Glad påsk på er alla!

Västerbottenpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar

Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.

Köttbullar i Crock-Pot, 4 port

800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar efter smak
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *