Påsklunch med släkten
Idag på långfredagen hade vi påsklunch med släkten. En tradition vi har hållit på några år. Vi håller den oavsett om vi blir 25 eller 5 som idag. Vi serverade även traditionell påskmat som sig bör. Då jag är kocken väljer jag ut det jag älskar allra mest, hehehe!
På årets påsklunch hittar ni de flesta av mina klassiker. Jag dukade upp godsaker som hemgjort tunnbröd, påskvört, kokt potatis, tre sorters sill, ägghalvor med majonäs och räkor, Västerbottenpaj, hemgjorda köttbullar, skuren kycklinggrillkorv från Kronfågel och min underbara hemgravade lax och hovmästarsås. För att hinna med hade jag förberett det mesta i god tid innan. Påsköl, snaps och påskmust till dryck. Allt var såååå gott!
Till efterrätt/fika blev det hembakad sockerkaka och lite påskgodis. Perfekt med lättare fika efter en sån god buffé!
Glad påsk på er alla!
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Köttbullar, ca 4 port
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g nötfärs
salt+peppar
Jag tog 1/2 dl ströbröd och 1 dl vatten och detta fick stå i ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g nötfärs, salt och peppar. Blanda, forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten och ner i en ugnsplåt. Stek i ca 20-25 minuter i 200 grader.
Köttbullar i Crock-Pot, 4 port
800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar efter smak
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.
Gravad lax
400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron
Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.
Sockerkaka
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Senaste kommentarer