Så var jag igång
Yes! Nu har jag startat igång årets mathöjdpunkt – advent och jul! Idag bakade jag säsongens första lussebullar. Jag älskar saffran och bakverk av alla de slag som innehåller saffran. Just de här lussebullarna med mandelmassa i är de bästa tycker jag. Saftiga, goda och fullkomligt underbara! Smällde i mig två på direkten utan problem. Hur goda som helst!
Lussebullar, ca 30-40 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lättkesella
2 påsar saffran (1 g)
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
250 g mandelmassa
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk ca 1 h. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till två plattor. Bred smör på plattorna och riv över mandelmassa. Rulla ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.
Senaste kommentarer