Smaka på Stockholm Future Food Festival

Smaka på Stockholm Future Food Festival

Smaka på Stockholm Future Food Festival

Närmare 40 restauranger och food trucks finns på plats i Kungsträdgården

Närmare 40 restauranger och food trucks finns på plats i Kungsträdgården

Idag onsdag 5 juni gick startskottet för Sveriges största festival i Kungsträdgården. Självklart är det Smaka på Stockholm jag pratar om. Eventet är en av världens största matfestivaler med fler än 350 000 besökare varje år. I år kallas det Smaka på Stockholm Future Food Festival och närmare 40 restauranger och food trucks finns på plats tillsammans med landets främsta kockar, bagare och mathantverkare. Festivalen pågår fram till 9 juni. Vädret är ju fantastiskt så passa på att göra minst ett besök!

Det finns gott om sittplatser på området.

Det finns gott om sittplatser på området.

Underhållning från scenen.

Underhållning från scenen.

Årets Smaka på Stockholm tar ett stort steg framåt och blir en zero waste festival med räddad mat från butiker och grossister. Även mat och teknik får större utrymme genom samarbetet med organisationen Sweden Foodtech. Foodtech Village fanns på plats förra året och även 2017 representerat av företag som utvecklar allt från mat- och hälsoappar till urbana odlingar och nya sätt att minska matspill. Det är samma upplägg i år men med ännu fler utställare. Det är viktigt att vi lär oss sluta slänga mat om vi ska kunna rädda planeten och säkra framtidens matförsörjning.

Under hela festivalen säljs även prisvärda påsar med räddad mat och recept från kända kockar som Paul Svensson.

Under hela festivalen säljs även prisvärda påsar med räddad mat och recept från kända kockar som Paul Svensson.

Ugly food

Ugly food

Supergoda insekter!

Supergoda insekter!

Framtidens mat är här!

Framtidens mat är här!

Tacos med tempeh

Tacos med tempeh

På festivalen skapas en stor kyldisk med räddade matvaror som förser kockar med råvaror för matlagning på scen och i workshops. Kylen är även till för krogar och foodtrucks på festivalen. De kommer alla skapa tillbehör till sina menyer på räddade ingredienser. Mat som finns kvar på kvällen säljs via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer. Under hela festivalen säljs även prisvärda påsar med räddad mat och recept från kända kockar som Paul Svensson.

Sebastien Boudet finns på plats och bakar magiska pizzor.

Sebastien Boudet finns på plats och bakar magiska pizzor.

Sébastien på Söder

Sébastien på Söder

En ytterligare nyhet är att samtliga medverkande restauranger och food trucks har tagit fram varsin signaturrätt som ska inspirera till en bättre värld. Rätterna är skapade utifrån framtidens krav på hälsa och hållbarhet utan att ge avkall på smaken.

Farang finns som vanligt på plats.

Farang finns som vanligt på plats.

Mathias Dahlgrens Buns & Beer.

Mathias Dahlgrens Buns & Beer.

Som vanligt är det inte bara äta och dricka man kan göra i Kungsträdgården. Det är även underhållning från stora scenen under hela festivalen. Gratis givetvis. Artisterna som uppträder är exempelvis Paolo Mendoca, Nåden & Sebastian Karlsson samt Conny Bloom från Electric Boys.

Foodloopz

Foodloopz

Tänk att allt detta skulle kasserats....

Tänk att allt detta skulle kasserats….

Jag besökte festivalen på lunchen idag. 26 grader varmt och strålande sol! Så härligt (jaja, lite varmt men jag klagar inte alls)! Det fanns så mycket spännande att se, höra och smaka. Hade kunnat gå runt i flera timmar, ätit och njutit. Min favorit blev, precis som förra året, företaget Foodloopz som med rätta fick en bättre placering och mer framträdande roll i år. Helt fantastisk mat, främst grönsaker, rotfrukter, frukt, bröd, blommor och kaffe som annars skulle ha kastats på grund av småskavanker eller att de inte passar in i ”mallen” har donerats av olika företag. Detta säljs sedan till besökarna för valfritt pris.

My Vegina.

My Vegina.

Eldsjälen och ägaren till My Vegina Irma Arlert .

Eldsjälen och ägaren till My Vegina Irma Arlert .

Fräsch, god vegansk mat.

Fräsch, god vegansk mat.

Sallads-bowl Papapaya!

Sallads-bowl Papapaya!

Maten jag åt var helt fantastisk. Jag har länge velat besöka den veganska restaurangen My Vegina och till min stora lycka finns de på plats i Kungsträdgården. My Vegina säljer sallad-bowls, smoothies och andra plantbaserade nyttigheter. Jag åt Papapaya, en sallads-bowl med bland annat bitar av rosa mogen papaya och marinerad grön rå papaya, edamame, quinoa, koriander, mynt, jordnöts- och ingefäradipp, lime, jordnötter, sesamfrön och torkad lök. Sååå gott!

Vad är mer sommar än svenska jordgubbar?!

Vad är mer sommar än svenska jordgubbar?!

En av mina favoriter, Hawaii Poke.

En av mina favoriter, Hawaii Poke.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *