Som tack för lånet
För ett par veckor sedan lånade vi ut våra slalomskidor och pjäxor till ett par kompisar och deras barn som också skulle till fjällen och åka skidor. Igår lämnade de tillbaka sakerna och som tack för lånet fick vi en jättefin vinflaska (hade verkligen inte behövts men blev mycket uppskattat). Det var en flaska Marqués de Riscal Reserva. Ett sånt fint vin vore dumt att inte dricka upp så vi lagade till en extra god lördagsmiddag att ha till vinet. Vi gjorde helstekt ryggbiff (vi gillar rött kött så jag stekte den i ugnen tills den nådde en innertemperatur på 55 grader). Till köttet friterade vi pommes och hade goda såser (bea och grillsåser) och en fräsch sallad.
Vinet var verkligen gott och passade utmärkt till det fantastiska köttet! Rekommenderas!
Till efterrätt gjorde jag chokladfondanter som serverades med en kula Häagen-Dazs belgian chocolate. Mmmmmmm!!!!
Chokladfondant, 4 st
1,2 dl smör
0,6 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad
Smöra och mjöla 4 portionsformar. Skaka ur överflödigt mjöl, smörj och mjöla dem igen.
Smält choklad och smör tills chokladen är nästan helt smält. Görs i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ihop den smälta chokladen och smöret. Häll detta i äggsmeten och rör ner mjölet. Vispa inte. Fördela smeten i formarna. (Här kan du ställa in formarna i kylen upp till flera timmar, tills du ska baka dom i ugnen. Ställ då fram dom i rumstemperatur 5-10 min innan bakning.)
Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt i 6 till 7 minuter, mitten ska vara ganska lös, men sidorna ska vara fasta. Känn med en sticka.
Vänd upp och ner på formarna på en tallrik. Lossa kakan från formen. Servera med glass eller grädde och bär.
Senaste kommentarer