Borsjtj med smetana och saltgurka

Borsjtj med smetana och saltgurka
Borsjtj med smetana och saltgurka

Det råder verkligen sopptider i vårt avlånga land! Inte minst nu i sportlovstider. Perfekt att ta med ut i termos. Kylan ligger kvar och det är inte mycket som slår en rykande het soppa när man är frusen och hungrig! Varma, mustiga, lena, milda, kryddiga… Att bli trött på soppa är i det närmaste omöjligt med tanke på hur många varianter det finns i världen. Dessutom är det ofta både billigt, enkelt och hälsosamt. Idag vände jag blicken mot öst och lagade en helt magisk Borsjtj med smetana och saltgurka.

Ingredienserna till min soppa.
Ingredienserna till min soppa.

Borsjtj är en soppa som görs på rödbetor, vilket ger den en karakteristisk röd färg. Den har egentligen sitt ursprung i Ukraina men har med tiden blivit mer och mer rysk i folks ögon. Jag älskar att laga den på vintern då den med sin vackra röda färg lyser upp en mörk vinterkväll samtidigt som den värmer och stärker.

Dags att starta igång Crock Pot.
Dags att starta igång Crock Pot.

Det finns många olika recept och sätt att laga på borsjtj på. Den kan innehålla allt från kött, korv, selleri till olika rotfrukter. Huvudingredienserna är dock alltid rödbetor och vitkål, sen kan man variera den efter smak. Gör jag en vegetarisk variant fyller jag ut den med potatis. Vill du ha kött kan du ha i tex högrev eller en fin, smakrik korv.

Soppan är klar.
Soppan är klar.
Vi har valt att mixa soppan för en slätare konsistens och efter detta ha ner någon deciliter rivna rödbetor.
Vi har valt att mixa soppan för en slätare konsistens och efter detta ha ner någon deciliter rivna rödbetor.

Jag har lagat min borsjtj i Crock Pot, men det går lika bra i en gryta på spisen. Anpassa tid och tillagning efter detta.

Ni måste verkligen testa detta recept. Helt magiskt god soppa! Vi har valt att mixa den, men det klassiska är att äta soppan som den är med bitar i. Den friska smetanan är klassisk att klicka i soppan och saltgurka ger god smakbrytning och sätter pricken över i.

Otroligt mustig och härlig Borsjtj och kolla in färgerna!
Otroligt mustig och härlig Borsjtj och kolla in färgerna!

Borsjtj med smetana och saltgurka, 4 portioner

500 g rödbetor
1 morot
250 g vitkål
250 g fast potatis
2 gula lökar (eller 1 stor gul lök)
2 vitlöksklyftor
smör
12 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger        
salt 
nymald peppar

Persilja, smetana eller gräddfil samt saltgurka     

Skala och grovriv rödbetor och morot. Lägg undan ungefär 1 dl av rödbetsrivet, det ska användas på slutet. Strimla vitkålen. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs alla grönsaker, utom den bortlagda rödbetan, i smör i en stekpanna på spisen eller i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta ca 10 minuter. Salta och peppra.

Lägg i de frästa grönsakerna i Crock Pot-grytan. Lägg i grönsaksbuljong och lagerblad. Häll i vattnet. Sätt på locket och låt gå på svag värme, låg effekt, i ca 4 timmar. När soppan är klar kan den ätas som den är. Föredrar man en slätare soppa kan man mixa den till önskad konsistens.

Lägg i den sparade rivna rödbetan, vitvinsvinäger samt smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja och servera med en klick smetana och skivad saltgurka.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *