Söndagsstek i Crock-Pot

Ingredienser till en härlig söndagsmiddag.

Ingredienser till en härlig söndagsmiddag.

Söndagsstek i Crock-Pot? Att äta stek på söndagar är en uppskattad tradition i många familjer. Faktum är att det är en tradition med rötter i de katolska sederna. Söndag var vilodag och till middagen samlades familjen för att avnjuta en god stek i lugn och ro. Egentligen gäller ju samma sak nu. På söndagar är många lediga. Äntligen tid att laga lite gott, sitta och njuta lite längre och kanske umgås lite mer och avnjuta en god familjemiddag. Söndagen kräver nästan lite speciella rätter, gärna långkok, gratänger och mustiga grytor.

Bryn köttet innan tillagning i Crock-Pot.

Bryn köttet innan tillagning i Crock-Pot.

Lägg i rotsaker runtomkring köttet och häll på vin.

Lägg i rotsaker runtomkring köttet och häll på vin.

Låt gå på låg effekt i 6 1/2 timme.

Låt gå på låg effekt i 6 1/2 timme.

Eller stekar som sagt. Steken sköter sig själv i ugnen och serveras tillsammans med en härlig sås och kokt potatis. Det känns som om den här traditionen är på väg att dö ut. Jag lagar gärna mat alla veckans dagar, men på söndagar vill jag slippa. Hemma hos oss äter vi nästan alltid pizza eller hämtmat på söndagar. Just pizza verkar vara en vanlig söndagstradition hos många nuförtiden. Skönt att få slappa i soffan med mat som någon annan har lagat och bara ladda batterierna inför veckans utmaningar.

Steken är klar.

Steken är klar.

En härlig smakrik och mör köttbit att njuta av.

En härlig smakrik och mör köttbit att njuta av.

Mixa grönsaker och sky till en krämig sås. Smaka ev av med grädde, salt och peppar.

Mixa grönsaker och sky till en krämig sås. Smaka ev av med grädde, salt och peppar.

Men varför inte damma av den gamla traditionen med söndagsstek?! Idag blev det därför söndagsstek i Crock-Pot. Till kött valde jag idag högrev. Det bästa var att jag kunde laga till steken redan på lördagen. Vissa rätter mår bättre av att stå till sig en eller ett par dagar. Då hinner nämligen smakerna sätta sig ordentligt.  middagen samlades familjen för att avnjuta en god stek i lugn och ro.

Gräddsås är väldigt gott till stek. Grädde är ju väldigt sällan fel, hehe! Men en god sås behöver inte vara onyttig. Såsen till kvällens stek blev rena rama hälsosåsen. Jag mixade ihop den sky som bildades med de rotsaker som tillagades samtidigt. Resultatet blev en mycket god, smakrik och krämig sås. Servera stek och sås med de klassiska tillbehören pressgurka, kokta grönsaker och kokt potatis. Lingonsylt är heller aldrig fel!

Söndagsstek i Crock-Pot

Söndagsstek i Crock-Pot

Söndagsstek i crock-pot, 4 port

1 kg högrev (eller annat helt kött i bit)
Salt och vitpeppar
1 morot
1 palsternacka
1/4 rotselleri
1 gul lök
2 lagerblad
2 dl rödvin

Eventuellt grädde, 4 port kokt potatis, pressgurka, lingonsylt

Gnid in högreven med salt och vitpeppar. Bryn runtom i smör i het panna. Lägg ned köttet i Crock-Pot. Skala morot, palsternacka, rotselleri och gul lök. Skär dessa i mindre bitar och lägg runt köttet. Häll på vin. Lägg i lagerblad. På med locket. Ställ på låg effekt i 6 1/2 timmar.

När köttet är klart lyft ur det ur grytan. Mixa sky och grönsaker till en krämig sås. Smaka av med grädde, salt och peppar. Servera med kokt potatis, grönsaker, pressgurka och lingonsylt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.