Ungdomars inställning till kost och hälsa

Ungdomars inställning till kost och hälsa

Ungdomars inställning till kost och hälsa

Igår var jag inbjuden av Svenskt Kött till ett mycket intressant frukostseminarium kring ungdomars inställning till kost och hälsa. ”Vad blir det inte till mat när tonåringen får bestämma”. Vi fick ta del av en presentation av Ungdomsbarometerns stora undersökning om kost och hälsa med fokus på ungdomars attityder till kött.

Gudruns bacon - beroendeframkallande!

Gudruns bacon – beroendeframkallande!

Pålägg från några av vinnarna av Chark-SM

Pålägg från några av vinnarna av Chark-SM

Chiapudding och yoghurt med frukt och granola.

Chiapudding och yoghurt med frukt och granola.

Jag älskar frukost!

Jag älskar frukost!

Elisabet Qvarford, VD på Svenskt Kött, hälsade oss välkomna denna soliga härliga fabruarimorgon. Seminariet höll till på Urban Deli Sveavägen och vi bjöds på en helt magisk frukost. Förutom klassiska pålägg som ost och ägg fanns korv, bacon och pålägg som vann chark-SM senast. Det var Gudruns bacon, ekologisk prinskorv från MälarChark, Haga-Petters kalvkorv, Haga-Petters grönpepparsalami och Vindelnsrökt fläskkarré från Vindelns rökeri. Sedan fanns det chiapudding, yoghurt, granola, ägg, olika surdegsbröd, juice, smoothie, frukt och grönt, te och kaffe. Grymt gott! Det ska läggas till att jag i vanliga fall inte gillar bacon till frukost, men Gudruns bacon var verkligen gott. Och fläskkarrén, mums!

Lovisa Sterner från Ungdomsbarometern.

Lovisa Sterner från Ungdomsbarometern.

Lovisa Sterner, omvärldsanalytiker på Ungdomsbarometern, fanns på plats för att presentera en rykande färsk undersökning om ungas attityder till vissa livsmedel, dieter, mat- och hälsofilosofier. Med unga avses ungdomar mellan 15-24 år som deltog i undersökningen. Mat har under alla tider varit en central del i människors identitetsbygge. Idag finns större möjligheter än någonsin att inspireras och påverkas av andra. Har mat blivit en livsfilosofi? Hur ser egentligen unga människors kost- och hälsovanor ut? Vad äter man, vad äter man inte och varför? Vad vill man äta? Vem bestämmer vad som äts hemma vid familjens köksbord? Har unga konsumentmakt? Oerhört intressanta frågeämnen.

Kost och hälsa är helt klart ett stort intresse bland dagens ungdom. De tänker mycket på vad de äter. Mat har blivit en identitetsmarkering. Man är vad man äter, helt klart. Eller man är vad man visar upp att man äter på sociala media?

Gluten utesluts och det väljs laktosfria alternativ trots att man varken är gluten- eller laktosintollerant.

Många unga vill minska på sin köttkonsumtion. Man gör ett aktivt val. Nästan var fjärde tonåring äter vegetariskt i någon utsträckning även om de ibland äter kött. 9 procent ser sig som vegetarianer, vilken är en stor ökning jämfört med 2009 då 3 procent av respondenterna var vegetarianer. Av tjejerna är 13 procent vegetarianer. Äter man kött vill man veta varifrån köttet kommer. 70 procent tycker att det är viktigt att köttet de äter är svenskt.

Unga ser det som självklart att vara med och påverka sin omgivning. 7 av 10 unga som bor med föräldrar är med och beslutar om vilken mat som ska handlas hem. Barnens val påverkar även föräldrarna och övrig familj. Om den unga vill äta vegetariskt ställer sig föräldrarna sällan och gör specialmat åt hen. Istället lagar man samma mat till alla och tänker att det kan vara bra om övriga också drar ned på sin köttkonsumtion. I 4 av 5 hem lagas samma rätt till samtliga familjemedlemmar.

Ungdomarna är medvetna konsumenter. De får sin information främst från vänner och personligheter på nätet för information, inte från forskare och andra experter som var vanligt ”förr”. Finns det inte på Youtube existerar det inte.

Ja, det är bara att inse att världen och samhället förändras. Det är inte längre som när jag var ung och tonåring. Man faller inte in i ledet på samma sätt som då. Min egen dotter blir tonåring i sommar (13 år – oh my, vad tiden går). Det ska bli spännande att se hur hennes val och tankar kommer påverka min lilla familj.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *