Superfood

Jag är väldigt sällan sjuk. Faktum är att jag minns knappt när jag var sjuk senast. Detta trots att jag har småbarn som drar hem baciller från förskola och skola. Jag äter inga kosttillskott utan försöker äta varierat med bra mat, frukt och grönsaker.

Trots min friskhet kan det väl inte vara fel att äta lite extra nyttigheter?! Jag beställde därför hem spännande superfoods från Go for Life. Jag började med att köpa hem Chiafrön och Chlorella. Jag har läst en del om dessa och tyckte det lät spännande.

Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och  kostfiber, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Positiva effekter av chiafrön är till exempel att den är bra för både hjärnan och näringsupptagningen i mage och tarmar och att kolhydraterna bryts ner i en långsammare takt vilket ger en jämnare blodsockernivå. Jag tänkte framför allt strö mina chiafrön på flingorna (jag äter ofta fil/yoghurt och flingor och smörgåsar till mellanmål), ha dem i morgongröten eller i en smoothie.

Chlorella är sprängfyllt med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chlorella innehåller dessutom 60 procent högvärdigt protein, detta i form av 18 aminosyror, varav alla åtta essentiella aminosyrorna ingår. Den har många positiva egenskaper, till exempel bidrar den till att avgifta kroppen och stärka kroppens immunförsvar, är välgörande för matsmältningen och neutraliserar kroppsodörer som tex dålig andedräkt. Jag köpte i pulverform och tänkte framför allt blanda ned pulvret i en smoothie.

Jag började morgonen som jag brukar med en tallrik havregrynsgröt med linfrö och kanel, mosad banan och sojamjölk. Självklart strödde jag chiafrön på gröten. Två smörgåsar med bregott samt ägg resp skinka kompletterade frukosten. Till mellanmål blev det jordgubbs- och hallonfil från Verum med flingor och nötter och toppat med chiafrön. Smörgås med bregott och ägg och en apelsin till detta. Till kvällsfika blev det en smoothie gjord på sojamjölk, kiwi, frusen banan, bladspenat och chlorella. Ett par digestive med ost passade utmärkt till. Däremellan åt jag självklart förmidddagsmelanmål, hemlagad lunch (i matlåda) och middag. Tänkte mig att vardagarna kommer se ut ungefär så här framöver. Jag får utvärdera om ett par veckor ifall superfoodsen har gett någon effekt!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *