Svensk husmanskost när den är som bäst

Det råder en hälsohysteri i vårt avlånga land. Den ena dieten avlöser den andra. Vad och hur och när man ska äta – om det tvistar de lärde. Jag tror stenhårt på en sund balans på alla plan i livet, tänk 80/20. Att få njuta av traditionell svensk husmanskost då och då trots att den inte alltid är den nyttigaste maträtten boostar både kropp och knopp. Jag syftar till exempel på klassiska raggmunkar med fläsk och hemgjord lingonsylt. Det blev kvällens middag och var en njutning på hög nivå.

Svensk husmanskost!

Svensk husmanskost!

Raggmunkar med fläsk, sylt och grönsaker.

Raggmunkar med fläsk, sylt och grönsaker.

Förutom att det är gott är raggmunkar dessutom bra för kroppen. Raggisarna är proppfulla med kolhydrater och kolhydrater levererar energi till hjärnan. Om du inte har tillräckligt med bränsle sjunker blodsockret och du får svårare att koncentrera dig. Samtidigt är kolhydrater musklernas speciella bränsle. Slutsats – kroppen behöver kolhydrater! Hemlagade raggmunkar har dessutom inte särskilt högt kaloriinnehåll för de som bryr sig om det. Värre är det väl med fläsket i så fall, men det är bara att skippa om man vill hålla igen.

Hörrni, ät och njut!

Raggmunk med fläsk, 4 port

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör

400 g rimmat sidfläsk
lingonsylt

Vispa ihop mjöl, salt och mjölk till en smet. Vispa ner ägget. Skala potatisen och riv den grovt. Häll ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan, ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och rårivna morötter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *