Svensk husmanskost när den är som bäst
Det råder en hälsohysteri i vårt avlånga land. Den ena dieten avlöser den andra. Vad och hur och när man ska äta – om det tvistar de lärde. Jag tror stenhårt på en sund balans på alla plan i livet, tänk 80/20. Att få njuta av traditionell svensk husmanskost då och då trots att den inte alltid är den nyttigaste maträtten boostar både kropp och knopp. Jag syftar till exempel på klassiska raggmunkar med fläsk och hemgjord lingonsylt. Det blev kvällens middag och var en njutning på hög nivå.
Förutom att det är gott är raggmunkar dessutom bra för kroppen. Raggisarna är proppfulla med kolhydrater och kolhydrater levererar energi till hjärnan. Om du inte har tillräckligt med bränsle sjunker blodsockret och du får svårare att koncentrera dig. Samtidigt är kolhydrater musklernas speciella bränsle. Slutsats – kroppen behöver kolhydrater! Hemlagade raggmunkar har dessutom inte särskilt högt kaloriinnehåll för de som bryr sig om det. Värre är det väl med fläsket i så fall, men det är bara att skippa om man vill hålla igen.
Hörrni, ät och njut!
Raggmunk med fläsk, 4 port
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör
400 g rimmat sidfläsk
lingonsylt
Vispa ihop mjöl, salt och mjölk till en smet. Vispa ner ägget. Skala potatisen och riv den grovt. Häll ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka och bred ut smeten i stekpannan, ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk, lingonsylt och rårivna morötter.
Senaste kommentarer