Nu ska vi Baka glutenfritt med Ulrika
Det kommer riktigt många kokböcker så här till hösten. Vi tar nya tag och behöver inspiration och recept. Ni märker trenderna som råder? Det som är glödhett just nu är Clean eating, vegetariskt och glutenfritt. Ytterligare en bok som kommer i mitten på september är Baka glutenfritt med Ulrika av Ulrika Davidsson. Med boken vill Ulrika vissa att det är möjligt att njuta av goda bakverk fastän man undviker gluten som många idag är känsliga för. Med dagens stora utbud i affärerna av olika glutenfria mjölsorter är det inte längre några större problem att baka glutenfritt och Ulrikas recept ska hjälpa oss på vägen.
Många av recepten i boken har ett lågt kolhydratinnehåll och passar därmed bra för alla som följer en lågkolhydratkost.
Ulrika använder ett flertal olika alternativa mjölsorter som tex havremjöl, bovetemjöl, rismjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, jyttemjöl och teffmjöl samt fiberhusk istället för vete. Samtliga recept är bakade med alternativa sötningsformer. Ulrika väljer oftast Sukrin. Anledningen är att de är lätta att baka med, är en naturlig produkt, påverkar inte blodsockret och har GI värde 0.
Boken inleds med kapitlet Om gluten & sockeralternativ som innehåller råd och tips för oss som är nybörjare på glutenfri bakning. Vi får en presentation av de olika mjölsorterna som finns och vad de lämpar sig för samt en genomgång av olika alternativa sötningsformer. Sedan följer kapitel som Småkakor, bars & bollar, Mjuka kakor, muffins & bullar, Söta pajer & tårtor, Bröd & knäckebröd samt Pizza, paj & andra matiga bröd. Över 60 recept innehåller boken och dessa är kompletterade med fantastiska bilder som verkligen lockar till bak. De flesta ingredienser går lätt att hitta i närmaste affär. Recepten verkar ganska enkla och okomplicerade. Perfekt för både nybörjare och mer avancerade hemmabagare.
Jag bjuder på receptet på en glutenfri chokladkaka som låter och ser helt magisk god ut. Receptet ligger ute på Ulrikas egna blogg så det känns okej att även lägga in det här. Kanske nåt att baka till helgen?
Chokladkaka med karamelliserade hasselnötter, 8 bitar
150 g smör
2 dl naturell yoghurt eller filmjölk
3 ägg
2 dl kokossocker
3 dl rismjöl
2 dl mandelmjöl + till formen
2 tsk bakpulver
¾ dl kakao
Topping: 1 ½ dl skalade hasselnötter + 1 msk flytande honung + 1 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Lägg yoghurt och ägg i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan det smälta smöret. Smörj en sockerkaksform och bröa med kokosflingor Häll smeten i formen. Rosta nötterna i en torr stekpanna och häll på honung. Blanda hastigt runt och strö över flingsalt. Fördela nötterna på kakan och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna i formen och vält sedan försiktigt upp den på ett fat.
Ser gott ut! Fina bilder 🙂