Traditionell midsommarlunch
Midsommarlunchen är intagen. Det blev en traditionell sådan. På bordet fanns bland annat sill (vitlökssill, midsommarsill, skärgårdssill, senapssill, inlagd sill, matjesill), hemgravad lax, färskpotatis, västerbottenpaj, färska handskalade räkor, ägghalvor med majonäs och räkor, forellrom, gräslök, rödlök, gräddfil, gravlaxsås, köttbullar, senap, hembakat tunnbröd, rostbröd, smör, västerbottenost, snaps, nubbe, öl och Breezers. Otroligt gott! Har svårt att säga vad som var godast, allt var lika gott!
Som tur är ska vi köra favorit i repris i morgon till lunch. Svärföräldrarna kom med tåget till oss precis efter lunch och missade således midsommaraftons höjdpunkt enligt mig. Därför tänkte vi att vi bjuder på samma i morgon. Inte mig emot, tvärtom!
Västerbottenpaj
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Finfördela smöret i vetemjölet. Tillsätt ev iskallt vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med gaffel och förgrädda ca 10 min i ugn, 175 grader.
Gör fyllningen. Riv ost. Rör samman ost, grädde och ägg. Salta och peppra. Fyll upp smeten i pajskalet. Grädda 25-30 min, tills pajen får fin färg. Serveras ljummen.
Västerbottenpaj som är så himla gott!