Utvald att delta i Saltå Kvarns smakråd 2015
Jag älskar att laga mat, testa nya råvaror och experimentera i köket. Jag försöker såg gott jag kan leva resurs- och klimatsmart genom att ta vara på rester och överblivet i kyl och frys. Vill gärna lyfta in mer grönt i min och familjens vardag. Skulle gärna själv vilja äta mer vegetariskt men övriga familjen är skeptiska. Jag försöker till stor utsträckning köpa ekologiskt och närodlat, tycker det är viktigt att ta hand om vår jord på det lilla sätt jag kan bidra med.
Med denna inställning till mat, råvaror och livet blev jag tillfrågad om jag ville vara med i Saltå Kvarns Smakråd 2015. Vi är 32 matintresserade personer som blev utvalda. Vi har alla ett hängivet intresse för matlagning, en förkärlek för ekologisk mat och är alla nyfikna på Saltå Kvarns produkter och värderingar. Under ett års tid kommer vi att, utan ersättning, få vara med i Saltå Kvarn Smakråd. Under året kommer vi att träffas tre gånger. Vid våra träffar kommer vi bland annat att lära oss om naturens ätliga vilda växter, baka med Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson, titta på produktionen i Saltås kvarn och laga mat tillsammans. Mellan träffarna får vi uppdrag som går ut på att provsmaka, laga till och utvärdera Saltå Kvarns produkter.
I förra veckan var det dags att träffas för första gången. Tyvärr kunde jag inte närvara men följande två träffar kommer jag göra allt för att kunna komma på – fattas bara annat! Vid första träffen berättades det mer om Saltå Kvarn och Smakrådet. Det bjöds på bröd och goda bönröror från Saltå Kafé. Efter det berättade Lisen Sundgren om de vilda, ätliga växter som finns tillgängliga i naturen just nu. Hon visade hur man kan tillreda dessa och de som var där fick självklart provsmaka. Synd jag missade…
De första uppdragen delades ut vid träffen och dessa har jag nu också tagit del av. Vi fick en påse full med nyttiga produkter från Saltå Kvarn och dessa ska utgöra basen i våra två första uppdrag.
Uppdrag nummer ett är att göra smoothies. Till vår hjälp har vi solroskärnor, linfrö, cashewnötter, mandlar, havregryn och en flaska juice. En eller flera av dessa ingredienser ska finnas med i vår smoothie. Sedan får vi självklart komplettera med tex frukt, bär, avokado, banan, vatten, mjölk, yoghurt och kryddor.
Uppdrag nummer två baseras på Saltå Kvarns tre smaksatta olivoljor. De har smakerna basilika, citron och mandarin. Smakerna är inte flyktiga utan finns kvar i oljan även efter uppvärmning. Grymt bra! Uppdraget går ut på att smaka på oljorna och fundera ut hur de kan användas, till matlagning, dressingar, såser, bakning, desserter. Bara att gå loss i köket alltså.
Ni förstår kanske nu att jag behöver alla tips jag kan få. Hjääääälp mig 🙂 Kom gärna med förslag via kommentarsfältet eller via mail!!!!
Senaste kommentarer