Utvald att delta i Saltå Kvarns smakråd 2015

Saltå Kvarns butik på Södermalm i Stockholm

Saltå Kvarns butik på Södermalm i Stockholm

Nötter och torkade frukter

Nötter och torkade frukter

Jag älskar att laga mat, testa nya råvaror och experimentera i köket. Jag försöker såg gott jag kan leva resurs- och klimatsmart genom att ta vara på rester och överblivet i kyl och frys. Vill gärna lyfta in mer grönt i min och familjens vardag. Skulle gärna själv vilja äta mer vegetariskt men övriga familjen är skeptiska. Jag försöker till stor utsträckning köpa ekologiskt och närodlat, tycker det är viktigt att ta hand om vår jord på det lilla sätt jag kan bidra med.

Underbart färskt bröd och bakverk från bageriet i Järna

Underbart färskt bröd och bakverk från bageriet i Järna

Nyttigt och färggrannt i butiken

Nyttigt och färggrannt i butiken

Med denna inställning till mat, råvaror och livet blev jag tillfrågad om jag ville vara med i Saltå Kvarns Smakråd 2015. Vi är 32 matintresserade personer som blev utvalda. Vi har alla ett hängivet intresse för matlagning, en förkärlek för ekologisk mat och är alla nyfikna på Saltå Kvarns produkter och värderingar. Under ett års tid kommer vi att, utan ersättning, få vara med i Saltå Kvarn Smakråd. Under året kommer vi att träffas tre gånger. Vid våra träffar kommer vi bland annat att lära oss om naturens ätliga vilda växter, baka med Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson, titta på produktionen i Saltås kvarn och laga mat tillsammans. Mellan träffarna får vi uppdrag som går ut på att provsmaka, laga till och utvärdera Saltå Kvarns produkter.

Juicer på rad

Juicer på rad

I butiken finns massor med gott för alla smaker

I butiken finns massor med gott för alla smaker

I förra veckan var det dags att träffas för första gången. Tyvärr kunde jag inte närvara men följande två träffar kommer jag göra allt för att kunna komma på – fattas bara annat! Vid första träffen berättades det mer om Saltå Kvarn och Smakrådet. Det bjöds på bröd och goda bönröror från Saltå Kafé. Efter det berättade Lisen Sundgren om de vilda, ätliga växter som finns tillgängliga i naturen just nu. Hon visade hur man kan tillreda dessa och de som var där fick självklart provsmaka. Synd jag missade…

Grunden för Smakrådets första två uppdrag

Grunden för Smakrådets första två uppdrag

De första uppdragen delades ut vid träffen och dessa har jag nu också tagit del av. Vi fick en påse full med nyttiga produkter från Saltå Kvarn och dessa ska utgöra basen i våra två första uppdrag.

Havregryn, linfrö, solroskärnor

Havregryn, linfrö, solroskärnor

Äppel- och mangojuice

Äppel- och mangojuice

Mandlar och cashewnötter

Mandlar och cashewnötter

Uppdrag nummer ett är att göra smoothies. Till vår hjälp har vi solroskärnor, linfrö, cashewnötter, mandlar, havregryn och en flaska juice. En eller flera av dessa ingredienser ska finnas med i vår smoothie. Sedan får vi självklart komplettera med tex frukt, bär, avokado, banan, vatten, mjölk, yoghurt och kryddor.

Tre smaksatta olivoljor

Tre smaksatta olivoljor

Uppdrag nummer två baseras på Saltå Kvarns tre smaksatta olivoljor. De har smakerna basilika, citron och mandarin. Smakerna är inte flyktiga utan finns kvar i oljan även efter uppvärmning. Grymt bra! Uppdraget går ut på att smaka på oljorna och fundera ut hur de kan användas, till matlagning, dressingar, såser, bakning, desserter. Bara att gå loss i köket alltså.

Ni förstår kanske nu att jag behöver alla tips jag kan få. Hjääääälp mig 🙂 Kom gärna med förslag via kommentarsfältet eller via mail!!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *