Bolognese i Crock-Pot

Det finns nästan inget som slår långlagad (slow cooked) mat. Dofterna som sprider sig i huset när maten långsamt tillagas på låg värme under lång tid på spisen, ugnen eller i en crock-pot. Och smaken sen då! Smakerna kommer fram på ett helt magiskt sätt, de blir liksom fördjupade och förfinade. Maten blir dessutom fantastiskt mör och fin. Att laga långlagat är ett supertrendigt idag men det är inget nytt påfund. Anorna går tillbaka redan till stenåldern. Då grävdes maten ner i en kokgrop och täcktes över med heta stenar. Många timmar senare grävdes ett riktigt nyttigt, lättsmält kött fram.

Själv gjorde jag en Bolognese i min crock-pot som vi åt till middag idag. Riktigt, riktigt fantastiskt, underbart god! Och nyttig! Superlativen räcker liksom inte till. Måste upplevas! Till min smakrika bolognese serverade jag spaghetti, riven parmesan och broccoli! Galet gott!

Långlagad bolognese med pasta och grönsaker

Långlagad bolognese med pasta och grönsaker

Bolognese, 5-6 port

800 g högrev
1 msk olivolja
1 msk smör
1 bit rotselleri
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
3 msk oxfond
5 dl vatten
400 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 lagerblad
10 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 kruka färsk basilika eller 1 tsk torkad basilika

Putsa högreven från senor och skär köttet i 1×1 cm små tärningar. Skala och finhacka rotselleri, morötter och lök. Finriv vitlöken. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet på hög värme i lite smör och olja. Pudra över vetemjöl och rör om. Lägg sedan köttet åt sidan i en stor gryta/crock-pot.

Fräs grönsakerna i smör och olja i några minuter tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare en minut. Häll grönsakerna med tomatpurén i grytan/crock-pot med kött. Häll i krossade tomater, oxfond, vatten, vinäger, vin och kryddor (ej basilikan). Låt puttra i drygt tre timmar eller på låg effekt i åtta timmar i crock-pot. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten. När köttet fallit sönder och grytan kokat ihop och blivit såsig är den klar.

Smaka av med salt och svartpeppar. Finstrimla basilika och vänd ner innan servering. Servera med pasta och lagrad parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *