Vegetarian på riktigt

Vegetarian på riktigt

Vegetarian på riktigt

Den vegetariska trenden bara fortsätter vinna mark. Vi äter mer och allt oftare vegetarisk mat. Nästan var tredje svensk äter vegetariskt minst två gånger i veckan. En fjärdedel av svenskarna planerar att äta mindre kött under det närmaste året. Det främsta skälet är miljö- och klimathänsyn. Den här utvecklingen syns väldigt tydligt i butikerna som satsar hårt på fler vegetariska alternativ i kyl- och frysdiskarna. Men vet gemene man vad det innebär att vara vegetarian? Jag tror att många bara hoppar på tåget utan att ta reda på fakta. Vill du ha lite mer kött på benen rekommenderar jag boken Vegetarian på riktigt av Karin Tuvell.

Köttets vara eller inte vara.

Köttets vara eller inte vara.

Vegetarian på riktigt är en söt liten bok som består av två delar, en faktadel och en receptdel.

Bra introduktion till grunderna i vegetarisk matlagning.

Bra introduktion till grunderna i vegetarisk matlagning.

I faktadelen får vi en kort sammanfattning om vad det innebär att vara vegetarian. Vad säger den senaste forskningen. För- och nackdelar med vegetarisk kost. Vilka vitaminer och mineraler kroppen behöver och hur man optimerar näringsämnena. Vilka kosttillskott som behövs.

Färslikt - hur genialt?!

Färslikt – hur genialt?!

Recept på Weggobollar.

Recept på Weggobollar.

Andra delen består av en inspirerande receptdel. Vi får lära oss att laga vegetarisk mat från grunden. Tydliga basrecept som ger en bra utgångspunkt för att äta mer vego. Det är lätt att utgå från recepten och sen bygga vidare på egen hand. Något jag definitivt ska testa är det som kallas Färslikt. Av matvete, linser och morötter skapar man en röra som är ett alternativ till köttfärs och kan användas i sås, till taco, lasagne, fylld paprika etc. Likaså Formbart färslikt som skapas av grönsaker, lök, bönor, linser, spannmål, gryn, frön eller nötter samt kryddor och kan formas som hamburgare, bollar eller den form man nu föredrar. Hur genialt?! Andra intressanta recept är Weggitzel, Thairullar, Pyttipanna, Kåldolmar samt Veganost.

Grön inspiration i vardagen!

Grön inspiration i vardagen!

Jag gillar den här boken. Den är en riktigt bra introduktion till en mer grön vardag. Rekommenderas!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *