Vegetarian på riktigt
Den vegetariska trenden bara fortsätter vinna mark. Vi äter mer och allt oftare vegetarisk mat. Nästan var tredje svensk äter vegetariskt minst två gånger i veckan. En fjärdedel av svenskarna planerar att äta mindre kött under det närmaste året. Det främsta skälet är miljö- och klimathänsyn. Den här utvecklingen syns väldigt tydligt i butikerna som satsar hårt på fler vegetariska alternativ i kyl- och frysdiskarna. Men vet gemene man vad det innebär att vara vegetarian? Jag tror att många bara hoppar på tåget utan att ta reda på fakta. Vill du ha lite mer kött på benen rekommenderar jag boken Vegetarian på riktigt av Karin Tuvell.
Vegetarian på riktigt är en söt liten bok som består av två delar, en faktadel och en receptdel.
I faktadelen får vi en kort sammanfattning om vad det innebär att vara vegetarian. Vad säger den senaste forskningen. För- och nackdelar med vegetarisk kost. Vilka vitaminer och mineraler kroppen behöver och hur man optimerar näringsämnena. Vilka kosttillskott som behövs.
Andra delen består av en inspirerande receptdel. Vi får lära oss att laga vegetarisk mat från grunden. Tydliga basrecept som ger en bra utgångspunkt för att äta mer vego. Det är lätt att utgå från recepten och sen bygga vidare på egen hand. Något jag definitivt ska testa är det som kallas Färslikt. Av matvete, linser och morötter skapar man en röra som är ett alternativ till köttfärs och kan användas i sås, till taco, lasagne, fylld paprika etc. Likaså Formbart färslikt som skapas av grönsaker, lök, bönor, linser, spannmål, gryn, frön eller nötter samt kryddor och kan formas som hamburgare, bollar eller den form man nu föredrar. Hur genialt?! Andra intressanta recept är Weggitzel, Thairullar, Pyttipanna, Kåldolmar samt Veganost.
Jag gillar den här boken. Den är en riktigt bra introduktion till en mer grön vardag. Rekommenderas!
Senaste kommentarer