Vita nätter i Sankt Petersburg

Vita nätter i Sankt Petersburg
Vita nätter i Sankt Petersburg

Jag och familjen tycker det är lite småkul att tillsammans titta på tv-programmet Halv åtta hos mig som går på TV4/C more. Halv åtta hos mig är ett matlagningsprogram i TV4 där amatörkockar bjuder varandra på middag. Programmet bjuder på en hel del skratt och intressanta recept. I torsdags lagade Olga från Stockholm en efterrätt som fick högsta betyg av alla i programmet. Passande nog skulle vi ha middagsbjudning på lördagen och valde därför att själva laga denna dessert med namnet Vita nätter i Sankt Petersburg.

Tårtan utan topping!
Tårtan utan topping!
Tallrikar i långa rader!
Tallrikar i långa rader!

Vita nätter i Sankt Petersburg är en tryffeltårta som serveras med vispad grädde och varma hjortron. Då hjortronen inte gick hem hos alla i programmet ersatte vi dessa med tinade frysta hallon. Hallon och choklad är en oslagbar kombination!

En underbar kombo med choklad, grädde och hallon!
En underbar kombo med choklad, grädde och hallon!
Man kan välja vilka bär man vill!
Man kan välja vilka bär man vill!

En krämig, chokladig browniebotten toppad med silkeslen tryffel och sedan grädde och hallon på det. Godare kan det knappast bli och en fröjd för chokladälskaren! En av gästerna som normalt sett inte gillar efterrätter tog till och med en bit till. Och Filippa trodde vi hade köpt tårtan! Högsta betyg alltså!

Tryffeltårta de luxe!
Tryffeltårta de luxe!

Vita nätter i Sankt Petersburg

Chokladbotten:
150 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 krm flingsalt

Tryffel:
1,5 msk smör
0.5 dl grädde
100 g hackad mörk choklad
50 g hackad mjölkchoklad
0.5 krm chiliflakes (valfritt)

Dekoration:
Grädde
Hjortron/Hallon
Florsocker

Chokladbotten: Sätt på ugnen på 200 grader. Klä en form med bakplåtspapper. Smält smöret och häll det i en skål så att det svalnar. Häll sedan i socker och ett ägg i taget under vispning. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll i smeten. Vispa innehållet till en jämn smet och häll i formen. Grädda botten i nedre delen av ugnen i ca 25–30 minuter. Låt svalna.

Tryffel: Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden och ta från värmen när den börjar koka. Tillsätt choklad och rör till en jämn smet. Bre chokladtryffeln över tårtbotten och låt sedan stå kallt i kylskåp i 1–2 timmar.

Vispa grädden fluffig. Servera kakan med grädde och bär.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *