Härligt med gäster
I lördags hade vi gäster igen. Jag älskar att ha gäster hemma eller vara bortbjuden på middag. Få äta och dricka gott och umgås i trevligt sällskap, underbart!
Som tilltugg till välkomstdrinkarna (som var gin&tonic för de som inte körde och bubbelvatten eller cola till chaufförerna) serverade vi ölkorvar och ostkuber. Det är perfekt som aptitretare.
Till huvudrätt hade vi två varianter. 4 av 6 barn kom direkt från sim- eller fotbollsträning och var hungriga som vargar. Till dom gjorde jag en klassiker som går snabbt och är mycket uppskattat, nämligen köttbullar och pommes stripes. De fick äta före oss så hann vi ta det lugnt med drinkar och tilltugg.
Vi vuxna åt grekisk pyttipanna. Jag gjorde dubbel mängd. Fast jag minskade på klyftpotatisen (drog även ner på paprikan och tomaterna) så blev det mängder med potatis över. Bra att komma ihåg till nästa gång! Maten i sig var kanongod och jag gillade allt med rätten. Köttet hade jag marinerat ända sedan i onsdags och det var mört och smakade fantastiskt gott. Potatisen var underbar och grönsakerna likaså. Den smulade fetaosten på toppen gav riktigt god sälta. Såsen var verkligen pricken över i:et. Var det något som var lite extra gott (förutom köttet) så var det faktiskt den. Jag kan tänka mig att den passar perfekt även till andra rätter och eller som salladsdressing – MUMS!!!
Sallad till maten såklart och även ost- och kexbricka som blivit vår standard senaste middagarna och ersätter brödet. Vin och öl och alkoholfritt till maten!
Till efterrätt fick barnen Bakugan-glass och vi vuxna åt ananaspaj med lättvispad grädde. Jag älskade den (Mattias verkade inte jätteförtjust även om han tyckte den var god)!
Lika trevlig kväll som alltid!
Grekisk pyttipanna, 4 port
1 påse klyftpotatis eller 1 kg hemgjord klyftpotatis
500 g fläskfilé
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök
3 tomater i klyftor
1 fetaostblock
Marinad:
1½ dl olivolja
1½ dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
Kall sås:
2 burkar creme fraiche
4 msk majonäs
italiensk salladskrydda
vitlök
Dela fläskfilén i ganska små bitar och marinera i minst 5 timmar. Gärna över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen underst i en långpanna eller stor form, lägg därefter fläskfilén ovanpå potatisen och därefter tomater, lök och paprika.
Tillaga i ugnen ca 35 min. Se till att potatisen är genomvarm och köttet är klart. Smula över fetaosten på slutet.
Blanda den kalla såsen under tiden.
Klart att servera och njuta!
Ananaspaj, ca 8-10 bitar
Pajdeg:
150 g margarin
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna. Rör ihop smöret med övriga ingredienser till en smulig massa och tryck ut i pajform.
Fyllning:
500 g avrunnen krossad ananas
2 dl creme fraiche
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Låt ugnen komma upp i 200 grader och grädda pajen i 30 min.
Senaste kommentarer