Ytterligare en av mina förberedande söndagar
Idag har jag varit duktig och gjort både det ena och det andra. Först en ny omgång rotfruktssallad. Sen gjorde jag peston som vi ska äta senare i veckan.
Pesto ca 4 dl (håller ca 1 vecka i kylskåp)
50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten
Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto. Servera med pasta.
Jag hann även med att koka lingonsylt. Jag köpte lingon på torget i onsdags för 25 kr kilot så då köpte jag hem 2 kilo.
Lingonsylt, drygt 1 l sylt
1 kg lingon
2 dl vatten
500 g socker
Lägg rensade och sköljda bär i en gryta och häll på vatten. Koka bären 6-8 minuter, skumma om det behövs. Dra grytan från plattan och rör ner sockret, 1 dl i taget tills allt socker är löst. Ös upp sylten på rena varma burkar. Fyll ända upp och skruva omedelbart på lock.
1 svar
[…] blev det nystekta, frasiga raggmunkar med fläsk, hemgjord lingonsylt och råkostsallad till middag. Men åh, vad det var gott!!! Det var evigheter sedan vi åt det sist […]