Garanterat godaste köttfärssåsen

Jag älskar att laga och äta mat. Ordentlig, god mat, gärna gjord från grunden. Inte massa halvfabrikat eller helfabrikat. Självklart tar jag också genvägar ibland och idag finns det många bra alternativ att köpa. Långkok gillar jag. Antingen i en gryta på spisen, i ugnen eller i min Crock-Pot.

Långkokt BolognesePå vardagarna blir det ofta enklare och mer snabblagad mat, på helgerna har jag mer tid att stå i köket. I lördags gjorde jag ett riktigt långkok i en gryta på spisen. Jag gjorde en äkta Bolognese enligt ett recept från Touch of Taste. Jag ersatte högreven mot köttfärs och då det varmrökta sidfläsket var slut i affären tog jag rökt bacon istället. Grytan fick puttra 4-5 timmar på spisen. Vilka underbara dofter som sprider sig i huset. Och vilket fantastiskt resultat!

Bolognese och pastaFärggrann och god middag!Denna bolognese blev verkligen något utöver det vanliga. Smakrik, krämig och bara helt underbar! Gillar man inte den så har man fel på smaklökarna, hehe! Självklart blev det pasta till och färskriven parmesan. Vad gäller pastan kokade jag både bönpasta och vanlig pasta. Bara att ta för sig av det man bäst gillar.

Har du något bra recept på köttfärssås/bolognese du vill dela med dig av?

Bolognese, 4 port (5-6 port)

400 g högrev (800 g mald köttfärs)
1 msk olivolja
100 g sidfläsk, varmrökt (100 g rökt bacon)
1 msk smör
1 bit rotselleri
1 st morot
1 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 tsk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
3 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rött vin
5 dl vatten
400 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 st lagerblad
10 kvistar timjan, färsk (1 tsk torkad timjan)
1 kruka basilika, färsk (1 tsk torkad basilika)

Putsa högreven från senor och skär köttet i 1×1 cm små tärningar. Fintärna även det varmrökta sidfläsket. Skala och finhacka rotselleri, morötter och lök. Finriv vitlöken.
Hetta upp en stekpanna och bryn köttet inkl sidfläsket på hög värme i lite smör och olja. Pudra över vetemjöl och rör om. Lägg sedan köttet åt sidan i en stor gryta.

Fräs grönsakerna i smör och olja i några minuter tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare en minut. Häll grönsakerna med tomatpurén i grytan med kött.
Häll i krossade tomater, oxfond, vatten, vinäger, vin och kryddor (ej basilikan). Låt puttra i drygt tre timmar. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten. När köttet fallit sönder och grytan kokat ihop och blivit såsig är den klar.

Smaka av med salt och svartpeppar. Finstrimla basilika och vänd ner innan servering. Servera med färsk pasta och lagrad parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *