Höstens första gryta

Som jag skrev igår är hösten här med mörker och kyla. Man längtar efter värmande, rustik mat som soppor och grytor. I tisdags lagade jag till höstens första gryta. Den har fått stå till sig i kylen så att smakerna gifter sig fram tills idag då den blev kvällens middag. Mycket gott och höstigt! Praktiskt också med en allt-i-ett gryta. Rödbetor, inlagd gurka och/eller lingonsylt passar bra att servera till och extra grönsaker om man så vill. Receptet hittade jag på Hemköps hemsida.

Rödvinskokt högrev med senapskräm, 4 port

800 g tärnad högrev
2 msk smör
0,5 l vatten
0,5 l rött vin
3 grönsaksbuljongtärningar
2 dl steklökar, små och skalade
10 vitlöksklyftor, skalade
2 lagerblad
1 tsk timjan
300 g tärnad bacon
1 palsternacka, skalad
1 morot, skalad
4 potatisar, skalade
flingsalt och peppar
honung
0,5 dl färsk persilja, hackad
0,5 dl färsk timjan, hackad
1 dl crème fraiche
3 msk dijonsenap

Bryn tärnat högrev i en större gryta med smör. Häll på vatten och rött vin. Tillsätt buljongtärning, lök, vitlök, kryddor och hälften av baconet. Låt koka 30 minuter. Tärna rotfrukter och potatis och lägg i grytan. Låt sjuda ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört. Smaksätt med flingsalt, peppar och lite honung.

Knaperstek resten av baconet och strö på vid servering tillsammans med färska örter.

Blanda crème fraiche och senap i en liten skål och servera till grytan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. oktober 11, 2010

    […] bara, men strålande sol som piggar upp humöret. Perfekt dag för en gryta till middag. Det blev rödvinskokt högrev med senapskräm. Till grytan hade vi smörstekt brysselkål toppat med rostade solroskärnor. Det var hur gott som […]

  2. oktober 14, 2010

    Höstens första gryta…

    I found your entry interesting do I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *