Nyttig och vegetarisk start på 2017
Idag är det nyårsafton. Låt oss alla njuta av god mat och dryck i goda vänners lag. Vi ska som vanligt fira tillsammans med underbara vänner! Samma vänner, samma upplägg, bara ett år äldre (och visare – hehehe!). Imorgon är det nytt år och många tar chansen till nystart. Själv väntar jag med eventuell nystart till 2a januari. Det brukar bli sent på nyårsafton. Vi är sällan hemma före klockan 4. På Nyårsdagen tycker jag man ska njuta i sängen och/eller soffan, gärna i pyjamas eller morgonrock, ha seriemaraton, äta och fika gott och avsluta kvällen med en ostig, såsig hämtpizza från bästa pizzerian. Det finns dock två skolor. Alla gillar inte detta uppskjut av det nya. Varför inte då satsa på en nyttigt och vegetarisk start på 2017?
Att äta nyttigare och röra på sig mera är vanliga nyårslöften. Att äta mer vegetariskt blir också ett alltmer populärt nyårslöfte. Att äta mer grönt och mindre kött är bra både för hälsa och miljö. Varför inte börja 2017 med en rejäl och mättande bolognese med rödvin och svarta linser? En underbar nyttig vardagsrätt eller finfin bjudrätt som passar såväl stor som liten. Den görs på svarta belugalinser. Det funkar även med röda linser men de svarta är bättre. Gör gärna storkok, det är inte så mycket mer jobb när man ändå håller på. Anpassa receptet efter eget smak och tycke och vad som finns hemma. Receptet kommer från den underbara kokboken Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.
Jag lagade till min vegetariska bolognese i Crock-Pot men det går lika bra i en vanlig gryta eller kastrull på spisen. Det är originalreceptet från boken jag angiver nedan. För er som vill laga till maten i Crock-Pot följde jag i princip instruktionerna i receptet. Jag fräste samtliga ingredienser i grytan på spisen, hade ner kryddor och vätska och körde sedan maten på låg effekt i fem timmar.
Resultatet blir en riktigt mustig, smakrik och urgod bolognese som passar perfekt att servera till pasta, couscous, quinoa eller som fyllning i en omelett, i quesadillas eller till tacobuffén. Det här blir en succérätt 2017!
Bolognese på svarta linser, 6-8 port
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
rapsolja till stekning
3-4 dl svarta linser, tex belugalinser
kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl ketchup
2 dl rödvin
1 msk soja
salt och peppar
Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja tillsammans med linserna. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med i pannan. Smaka av tills du är nöjd. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt puttra på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, ca 30 minuter. Rör om då och då samt späd eventuellt med lite extra vatten.
Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!
Senaste kommentarer