Pulled pork

Åh vilken god mat vi åt idag! Det blev pulled pork serverat i hembakta tortillabröd med tillbehör som sallad, avokado, gurka, knipplök, majs, bönor, creme fraiche och extra barbequesås. Receptet hittade jag hos Taffel. Testa själva, sååå gott, jag lovar!!!!! Jag åt så jag höll på att spricka och jag längtar redan efter att få äta resterna imorgon till lunch. Köttet var ju helt fantastiskt. Vilka smaker!!! Vad gäller brödet kommer det nog dröja innan jag köper fabriksbakat bröd mer. Vilken smakskillnad!

Pulled pork

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen och värm till 125°C.

Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg imme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.

Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Serveringsförslag

Lägg köttet mellan rostade skivor av surdegsbröd med skivad lök, avokado och tomat.

Gör tortillas med majsbröd, sallad, bönor och en rivig potatissallad. Gör en sallad med en bas av isberg. Toppa med majs, marinerade bönor, salsa, avokado och gräddfil.

Servera som snacks på majschips toppat meden het tomatsalsa och färsk koriander.

Hembakta tortillabröd, 10 st

5,5  dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
1½ dl vatten

Blanda mjöl och salt i en skål. Smula ner smöret och arbeta in fettet i mjölet till det blir smuligt. Tillsätt av vattnet och blanda till en deg. Knåda i några minuter och låt sedan degen vila övertäckt i en kvart.

Dela degen i tio lika delar. Täck med fuktig bakduk så de inte torkar. Kavla sedan varje bit till en kaka ca 20 cm i diameter. Värm upp en stekpanna. Borsta bort mjölet från kakorna. Grädda dem i pannan ca 20 sekunder på var sida. Lägg tortillorna i en bakduk så de håller sig mjuka eller låt dem svalna och förvara i kylen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. juni 21, 2010

    […] Det är härligt med mat som sköter sig själv i ugnen. Minimalt med arbete och fantastiskt resultat ger det oftast. Till middag ikväll blev det en favorit i repris, nämligen pulled pork. […]

  2. augusti 15, 2010

    […] Pulled pork igen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *