Traditionsenliga julbordet på Rökeriet
I lördags var det äntligen dags för det traditionsenliga julbordet på Rökeriet. En lättare lunch tidigare på dagen för att spara plats åt maten som vi visste väntade oss. Vi hade valt den tidiga kvällssittningen kl 16:00 (nästa sittning börjar 20:00) då framför allt barnen inte är vana att äta så sent på kvällen. Upplevelsen börjar redan på båten ut till Fjäderholmarna. Båten är stämningsfullt inredd och allas humör är på topp. Redan nu kan man beställa något gott att dricka samtidigt som man njuter av ett vackert lysande Stockholm från vattensidan.
I hamn möts man av tända eldar och vackra juldekorationer. Sedan kliver man in i den härliga omfamnande julstämningen inne på Rökeriets restaurang. Granar, paket, enris, vacker juldukning och den goda maten vackert uppdukad i olika stationer. Personalen bjuder på glögg och går runt och tar upp drickabeställningar. Restaurangen tar ca 200 gäster under en kväll vilket känns lagom och skapar en fin, mer familjär känsla. Den här kvällen var det helt fullsatt och stämningen var på topp. Det sjöngs snapsvisor och hölls tal men under ganska glada, städade förhållanden.
Sedan är det bara att hugga in på maten. Precis som vanligt är det inget överdådigt julbord utan noga utvalda rätter, många från restaurangens egna rökeri. Maten är till stor del gjord på lokala råvaror. Faten är ganska små och fylls istället på regelbundet av den uppmärksamma personalen för att hålla allt fräscht och extra gott.
På första stationen hittar vi fisk, skaldjur och till detta passande tillbehör. Det är olika sorters lax, torsk, strömming, ägg med toppings, räkor, musslor och sillar.
På andra stationen finns kallskuret i form av pastejer, patéer, lufttorkad skinka, korvar, julskinka, renhjärta, rödbetssallad, potatissallad och många andra tillbehör.
Sedan är det dags för varmrätter. Köttbullar, prinskorv, svampomelett, timjanskorv, blodkorv, revbensspjäll, Jansson, rödkål, grönkål, surkål och potatis.
Efterrätterna består av tre delar. Ostar, kex och marmelader.
Pannacotta, ris a la malta, ostkaka, struvor, kakor, äppelpaj, chokladmousse och frukt.
Och självklart ett härligt godisbord med knäck, ischoklad, mandelchoklad, marmelader, kolor, skumtomtar, geléhallon, mandlar etc.
Allt var verkligen magiskt gott! Omöjligt att utnämna någon favorit men allt var oerhört fräscht, gott och vällagat. Ett julbord jag varmt kan rekommendera. Passa på att boka bord redan nu. Har ni tur kan det finnas platser kvar under säsongen. Julbordet står uppdukat 25 november – 22 december 2016.
Senaste kommentarer