Äppelkaka utan tillsatt socker
Idag bakade jag en supergod äppelkaka. Att det är en äppelkaka utan tillsatt socker är bara ett plus! Receptet utgår från klassisk sockerkaka. Istället för socker använder jag Baksött, jag drar ner på mängden smör, använder lättmjölk samt att jag tillsätter kanelstekta äpplen i kakan innan gräddning. Kakan blir fantastiskt smakrik och saftig. Den fungerar lika bra med som utan vaniljsås eller vaniljglass.
Äppelkaka utan tillsatt socker
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl baksött eller annan sockerersättning
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
1 dl lättmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och kokos till formen
2 klyftade och skivade äpplen
Kanel
Smör till pannan
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, baksött och vaniljsocker vitt och så pösigt du kan. Smält smöret och rör i lättmjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Stek äppelskivorna i lite smör i varm panna. Krydda med kanel efter önskemål och smak. Låt svalna något. Stoppa ned i fint mönster i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Senaste kommentarer