Äppelkaka utan tillsatt socker

Äppelkaka utan tillsatt socker.

Äppelkaka utan tillsatt socker.

Direkt från ugnen!

Direkt från ugnen!

Idag bakade jag en supergod äppelkaka. Att det är en äppelkaka utan tillsatt socker är bara ett plus! Receptet utgår från klassisk sockerkaka. Istället för socker använder jag Baksött, jag drar ner på mängden smör, använder lättmjölk samt att jag tillsätter kanelstekta äpplen i kakan innan gräddning. Kakan blir fantastiskt smakrik och saftig. Den fungerar lika bra med som utan vaniljsås eller vaniljglass.

Här har jag lagt kakan på en riktigt fin skärbräda i ek.

Här har jag lagt kakan på en riktigt fin skärbräda i ek.

Inte bara god, vacker är den också!

Inte bara god, vacker är den också!

Dags att smaka!

Dags att smaka!

Galet god men ändå nyttig!

Galet god men ändå nyttig!

Äppelkaka utan tillsatt socker

3 ekologiska ägg
2 1/2 dl baksött eller annan sockerersättning
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
1 dl lättmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och kokos till formen
2 klyftade och skivade äpplen
Kanel
Smör till pannan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, baksött och vaniljsocker vitt och så pösigt du kan. Smält smöret och rör i lättmjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Stek äppelskivorna i lite smör i varm panna. Krydda med kanel efter önskemål och smak. Låt svalna något. Stoppa ned i fint mönster i smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *