Baka i gasugn

Baka i gasugn
Baka i gasugn

För en brödälskare som jag finns det inte mycket som slår både smak och doft av nybakat bröd. Dessutom älskar jag att baka bröd! När vi var ute med båten i somras köpte vi när möjligheten gavs färska nybakta frallor och bullar på det lokala bageriet, men vad gör man när man ligger i naturhamn och blir sugen på nybakta frallor?! Jo man kavlar upp armarna och bakar. Men baka i gasugn, fungerar det verkligen?

Och jag passade på att baka bröd
Och jag passade på att baka bröd

Det är ofta inga problem att baka matbröd i form av limpor i gasugn, men svårare att lyckas med frallor och sockerkakor. Det kan hjälpa att skärma av den starka undervärmen med plåt. Förvärm ugnen gärna i trettio minuter, helst vid maximal temperatur, innan du sätter in brödet. Baka högt upp. När formen/plåten skall in i ugnen, öppna och stäng ugnsluckan så snabbt som möjligt. Det är viktigt att släppa ut så litet värme som möjligt. Jag gjorde också så att jag vände på frallorna efter halva tiden för att få lite färg runt om.

Kyckling massaman med båtbakat bröd.
Kyckling massaman med båtbakat bröd.

Resultatet då? Frallorna blev inte riktigt så där stora och fluffiga som i min vanliga ugn hemma utan lite mer kompakta. Men smaken var det inget fel på. Jättegott!

Ska läggas till att jag använde torrjäst istället för färsk jäst. Inga problem!

Källarfranskor, 7-8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 15-20 min på 225 grader.  Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Marie-Louise skriver:

  Baka matbröd i gasugn tycks vara ett problem för de flesta, då det blir blekt.
  Jag har hittat lösningen: Pensla matbrödet med smör = det ger en fin färg på brödet.
  Allmänt: Jag placerar formen/ det fria brödet på en aluminiumplåt i mitten/långt ner i ugnen. Det gäller också bullar, sockerkakor, pajer och småkakor.
  Lycka till!

 2. Jessica Sundberg skriver:

  Smart, tack för tipsen! Ska testa i sommar!

 3. Pia Holmstedt skriver:

  Tack Jessica för fint inlägg!

  Jag har precis för första gången i mitt liv gett mig på att baka bröd, och i gasugn. Är ute efter segt gott ljust bröd med hård skorpa. Nu efter ett antal bak har jag kommit liite närmare! Jag gör lite större frallor. Hela tiden på högsta värme på aluminiumplåt ( finns att köpa på nätet för ca 250 kr st. Glöm inte att mäta bredden på din ugn så det blir rätt bredd på plåten) i mitten av ugnen. När det är ca 5 min. kvar ställer jag plåten högst upp, då får bröden färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *