Grönkål i potatis

Grönkål är ju verkligen nyttigt, gott och modernt. Vem har inte gjort egna grönkålschips till exempel? Grönkål funkar i allt från sallader till soppor. Och varför inte testa att ha grönkål i potatis?! På nyårsafton åt mina svärföräldrar en huvudrätt som lät så god att vi själva var tvungna att testa. Hör själva – Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis. Mumma!

Det är en mycket festlig rätt men också något man inte slänger ihop på 5 minuter. Den går dock utmärkt att förbereda. Köttet försteks och körs klart i ugnen, såsen görs klar att värma och potatisen väntar på gratinering. Sen är det bara att ställa fram när det är dags att äta, med eller utan gäster. Och är det något man vill ha tid för är det sina gäster. Man vill inte direkt stå i köket när gästerna har kommit.

Grönkålsfylld potatis

Grönkålsfylld potatis – förberedd

Svampduxelle som läggs på köttet - förberedd

Svampduxelle som läggs på köttet – förberedd

Rödlökssås att ha till köttet och potatisen - förberedd

Rödlökssås att ha till köttet och potatisen – förberedd

Rätten består av oxfilé som toppas med ett svamptäcke, kallat svampduxelle. Tack vare svamptäcket hålls köttet saftigt och mört ända in i det sista. Till köttet har man sedan en rödlökssås och just den grönkålsfyllda potatisen.

Precis innan servering åker kött och potatis in i ugnen.

Precis innan servering åker kött och potatis in i ugnen.

Tyvärr hade systembolaget stängt när vi skulle komplementhandla portvin till svampduxellen samt det rekommenderade röda vinet. Vi fick tips om att ersätta portvinet med lite balsamvinäger med bra resultat och det röda vinet vi hade hemma passade också utmärkt till denna rätt. Man tager vad man haver sa Cajsa Warg, men nästa gång ser vi till att handla i god tid.

Oxfilé med svampduxelle

Oxfilé med svampduxelle

Grönkålsfylld potatis

Grönkålsfylld potatis

Rödlökssås i perfekt balans

Rödlökssås i perfekt balans

För visst, vi kommer garanterat laga till denna rätt igen. Den var bara helt fantastisk! Köttet fick en innertemp på 55 grader vilket gav ett perfekt mediumkött. Att ha svampduxellen ovanpå köttet med alla dess smaker var en riktig hit. Smakrikt, saftigt och bara mummms. Rödlökssåsen helt perfekt, en magisk vinsås och passade perfekt till potatis och kött! Jag älskade potatisen men den får en mycket speciell smak av mögelosten som alla kanske inte gillar. När vi bjuder på rätten nästa gång kommer jag testa att byta ut mögelosten mot vitlöksost, det tror jag blir en höjdare. En fantastisk rätt att servera vid fantastiska tillfällen!

En första portion Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis - jag lovar, du får inte nog av bara en potatishalva och en köttbit

En första portion Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis – jag lovar, du får inte nog av bara en potatishalva och en köttbit- GUDAGOTT!!!

Svampbakad oxfilé med grönkålsfylld potatis, 4 port

Kött
600 g hel oxfilé eller kalvfilé (kan bytas mot viltfilé)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk smör till stekning
flingsalt (valfritt)

Rödlökssås
1 liten rödlök, finhackad
1 msk smör
1 msk röd vinäger
1½ dl rödvin
1 dl kycklingbuljong
50 g smör i tärningar
salt, peppar

Svampduxelle
½ gul lök
1 klyfta(or) vitlök, gärna färsk
200 g svamp t ex skogschampinjoner
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl portvin, vitt eller rött
2-3 krm salt

Grönkålspotatis
8 medelstora potatisar (ca 800 g)
rapsolja
100 g grönkål
1 liten rödlök
50 g blåmögelost
3 msk crème fraiche, 34%
2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar

Rödlökssås: Fräs löken lätt i smör, tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska. Tillsätt buljongen, koka ett par minuter. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar.

Svamp: Finhacka lök, vitlök och svamp. Fräs lök och vitlök i smör sakta utan att det tar färg, tillsätt sedan svampen och fräs ett par minuter till. Rör om under tiden. Tillsätt grädde och portvin. Koka ihop på svag värme under omrörning tills den mesta vätskan kokat in. Smaka av med salt.

Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen väl och halvera på längden. Pensla med olja och stek mitt i ugnen på bakpapperklädd plåt 25-30 minuter, tills de mjuknat. Ta ut och låt svalna så de går att hantera. Under tiden, ansa och finhacka grönkålen och förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och krama ur så mycket vätska det går. Finhacka rödlöken. Gröp ur hälften av varje potatis, blanda med grönkål, lök, ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar och fördela fyllningen i potatisarna.

Kött: Sätt ugnen på 125°. Krydda och bryn köttet runt om, låt steka i ugnen till 52-55° innertemperatur. Låt svalna. Hit kan du förbereda.

Inför servering: Sätt ugnen på 225°. Värm såsen försiktigt, den ska inte koka. Skär köttet i 8 bitar, lägg dem med snittytan upp i en ugnsfast form. Strö eventuellt lite flingsalt över. Fördela svampstuvningen på köttet. Ställ potatisen i en annan form och gratinera allt 4-5 minuter högt upp i ugnen. Servera omedelbart med såsen.

Dryckestips

Rött vin
2014 Mont-Redon Réserve Côtes-du-Rhône, Frankrike
Nr 5461, 107 kr
eller
2013 Fonterutoli, Italien
Nr 32229, 149 kr

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *