Basen och grunden för stor matlagning

Basen och grunden för stor matlagning är en riktigt god sofritto.
Basen och grunden för stor matlagning är en riktigt god sofritto.

Sofritto – Morot, gul lök och selleri. Tre vanliga grönsaker med enorm potential. Rätt behandlade utgör de basen och grunden för stor matlagning. De ingår i ett stort antal av våra allra mest älskade rätter om du tänker efter. Till exempel i rätten vi äter mest av i det här landet, pasta med köttfärssås. Sofritto består av lika delar morot, gul lök och selleri (blek- eller rotselleri är en smaksak). Ge blandningen lång tid på svag värme så att smakerna smälter ihop och blir mustigt, söta. Rivet, hackat, malet – välj formen du själv vill ha på grönsakerna.

Här gör jag en fantastisk köttfärssås. Förutom en mustig sofritto som grund är knepet tid. Tiden har verkligen betydelse för smaken. Här tar jag ofta hjälp av min Crock Pot.
Här gör jag en fantastisk köttfärssås. Förutom en mustig sofritto som grund är knepet tid. Tiden har verkligen betydelse för smaken. Här tar jag ofta hjälp av min Crock Pot.

Men till köttfärssåsen. Förutom en mustig sofritto är knepet tid. Tiden har verkligen betydelse för smaken. Det är en klart underskattad ingrediens. Köttfärssås blir bättre om man inte ser på den som snabbmat. Använd gärna en Crock Pot. Så smidigt när det kommer till långkok.

Ta er tid att laga detta. Det är guld värt och varje tugga du tar kommer tacka dig. Använd en Crock Pot eller en stekgryta med lock. Tro mig, det kommer bli succé!

En köttfärssås som fått gå 7 timmar i Crock Pot - magiskt!
En köttfärssås som fått gå 7 timmar i Crock Pot – magiskt!

Nu hade jag i en burk Lätt creme fraiche paprika och chili innan servering för extra god och fyllig smak. Detta är absolut inget måste, men ett tips om man vill lyxa till köttfärssåsen något. Smaklig spis!

Sofritto bolognese (köttfärssås)! Smaklig spis!
Sofritto bolognese (köttfärssås)! Smaklig spis!

Sofritto bolognese (köttfärssås), 4-6 port

800 gram nötfärs
2 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 msk oxfond
Salt, peppar
1 burk lätt crème fraiche paprika & chili

Bryn köttfärsen på spisen i het panna eller i tillagningsgrytan för de modeller som klarar detta. Lyft ut färsen tillfälligt. Skär lök och selleri i små tärningar. Skala och riv morötterna. Pressa vitlöken. Häll en skvätt olivolja i grytan, lägg ner grönsakerna och låt de svettas på låg värme i tjugo minuter. Ha i tomatpurén och fräs ytterligare så att smakerna från tomatpurén hinner utvecklas. Häll ned den stekta köttfärsen. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Ha i övriga ingredienser utom creme fraiche. Lägg på locket och låt gå på svag värme i 7-8 timmar. Ha i lätt crème fraiche paprika & chili och låt gå på svag värme i ytterligare 30 minuter. Servera med tagliatelle, men lika gärna den torkade spagettin. Färska basilikablad är gott till och nyriven parmesanost. Kanongott!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *