Basen och grunden för stor matlagning
Sofritto – Morot, gul lök och selleri. Tre vanliga grönsaker med enorm potential. Rätt behandlade utgör de basen och grunden för stor matlagning. De ingår i ett stort antal av våra allra mest älskade rätter om du tänker efter. Till exempel i rätten vi äter mest av i det här landet, pasta med köttfärssås. Sofritto består av lika delar morot, gul lök och selleri (blek- eller rotselleri är en smaksak). Ge blandningen lång tid på svag värme så att smakerna smälter ihop och blir mustigt, söta. Rivet, hackat, malet – välj formen du själv vill ha på grönsakerna.
Men till köttfärssåsen. Förutom en mustig sofritto är knepet tid. Tiden har verkligen betydelse för smaken. Det är en klart underskattad ingrediens. Köttfärssås blir bättre om man inte ser på den som snabbmat. Använd gärna en Crock Pot. Så smidigt när det kommer till långkok.
Ta er tid att laga detta. Det är guld värt och varje tugga du tar kommer tacka dig. Använd en Crock Pot eller en stekgryta med lock. Tro mig, det kommer bli succé!
Nu hade jag i en burk Lätt creme fraiche paprika och chili innan servering för extra god och fyllig smak. Detta är absolut inget måste, men ett tips om man vill lyxa till köttfärssåsen något. Smaklig spis!
Sofritto bolognese (köttfärssås), 4-6 port
800 gram nötfärs
2 morötter
2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 msk oxfond
Salt, peppar
1 burk lätt crème fraiche paprika & chili
Bryn köttfärsen på spisen i het panna eller i tillagningsgrytan för de modeller som klarar detta. Lyft ut färsen tillfälligt. Skär lök och selleri i små tärningar. Skala och riv morötterna. Pressa vitlöken. Häll en skvätt olivolja i grytan, lägg ner grönsakerna och låt de svettas på låg värme i tjugo minuter. Ha i tomatpurén och fräs ytterligare så att smakerna från tomatpurén hinner utvecklas. Häll ned den stekta köttfärsen. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Ha i övriga ingredienser utom creme fraiche. Lägg på locket och låt gå på svag värme i 7-8 timmar. Ha i lätt crème fraiche paprika & chili och låt gå på svag värme i ytterligare 30 minuter. Servera med tagliatelle, men lika gärna den torkade spagettin. Färska basilikablad är gott till och nyriven parmesanost. Kanongott!
Senaste kommentarer