Alone together
I onsdags var jag (och Mattias som tyvärr inte hann följa med) inbjuden till hotell At Six där vi skulle få ta del av Food & Friends årliga trendspotting. 2018 års spaning går under temat ”Alone Together”. Från förra årets tre stora teman hälsa, waste och hållbarhet rör vi oss mot en värd av upplevelser, ensamhet och snabbhet. För mig blev kvällen en riktig alone together. Massa folk på plats men jag tog del av en rolig upplevelse helt solo och snabbt gick det att få i mig maten, hehe!
Medan annan konsumtion minskar fortsätter intresset för mat och dryck att öka. Utöver alla andra krav förväntas måltiden också bidra med upplevelser att dela på sociala medier. Andra förändringar som är på väg är ett växande soloätande, ökade krav på snabbhet och tillgänglighet dygnet runt. Detta för med sig nya beteenden, nya produkter och nya sätt att servera sina kunder.
Några av de trender som presenterades förra året är nu starkare än någonsin.
Hälsa – Vi gör mer genomtänkta val vad vi stoppar i munnen. Ett exempel är att fler väljer bort alkohol och nya vuxna alternativa drycker tar dess plats.
Waste – Att minimera matsvinnet är nu en självklarhet. Ett exempel är att resterna från kaffet återvinns som ny dryck, kaffemjöl, vedträn eller ansiktsskrubb.
Hållbarhet – Ett exempel är förpackningsmaterialen som minimeras allt mer. Pant på påsar, ätbara skedar och ”food served in food/things wrapped in things”.
Det läggs mindre vikt vid saker och och mat satsar mer på upplevelser, så även vad gäller maten. Mer spektakulära restauranger via underhållning, projektioner, ljud eller interaktivitet.
Det är inte längre uppseendeväckande att gå ut och äta själv. Den gemensamma måltiden har idag blivit en motståndshandling. Det satsas på solostolar och solobord både på restauranger och biografer och mindre förpackningar i mataffären anpassad efter solohushållet.
Det ska gå snabbt att få sin mat. Även fine dining ska serveras direkt. It’s all about speed. Rullband, tappkranar med självbemanning, nya former av måltidsersättningar innehållandes all näring man behöver, vending machines och robotar.
Ja, vi har en spännande tid framför oss minst sagt. Kul att få kolla in i spåkulan!
Efter föreläsningen bjöds vi på goda snittar signerad Svenska Kocklandslaget. Temat var food wrapped in food. Syrad kålrabbiblomma med ostronblad krassemajo och belugalinser, Socca (kikärtspannkaka) kikärtstabouleh getyoghurt och mynta, Lufttorkad domtakkarré potatis ostkräm surdeg och äpple, Lax miso/grönpepparmajo picklad lök och rostade valmofrön. Till efterrätt Butternutpumpa havtorn pumpafrön och vanilj samt Ängsyra fylld med en röra av hallon lakrits och spansk körvel. Mycket, mycket gott! Alldeles för små matbitar bara. Tur jag hade vassa armbågar och kunde ta för mig flera gånger. Laxen och kålrabbin var mina favoriter – gudomligt goda!
Senaste kommentarer