Behåll din spänst
Hur lagar du till dina grönsaker typ broccoli, ärtor, blomkål, morötter etc? Äter jag dom inte råa kokar jag dom i vatten i kastrull. Det resulterar ofta i grönsaker som är överkokta och smaklösa. Inte så kul.
Ett bättre tillagningssätt är att ångkoka grönsakerna. Då behåller de ännu mer av sin spänst och goda smak. Det finns mer eller mindre avancerade ångkokare på marknaden. Oavsett utrustning är grundprincipen densamma, dvs maten tillagas i ånga från kokande vatten. Ett enkelt sätt att ångkoka mat är att fylla en kastrull med vatten i botten och sätta en eller flera insatser med perforerade bottnar ovanpå. Täck med ett lock. En enkel utrusning duger gott, till exempel en hålförsedd insats i rostfritt stål eller en sil som placeras i en vanlig kastrull med lock. Vätskan får aldrig nå upp till maten. Den blir då nämligen kokt i stället för ångkokt.
Man kan självklart även ta den enkla vägen och köpa hem en mix som bara är att ångkoka i mikron. Jag har testat Findus Ångande Goda Rustik Mix. Grönsakerna består i detta paket av broccoli, blomkål och gul morot. I paketet finns det två mindre påsar som bara behöver stoppas in 2 minuter i mikron. Otroligt enkelt! Ut kom snygga, nyttiga grönsaker med perfekt tuggmotstånd och gudomlig smak. Jag serverade dom till en kycklinggryta jag åt häromdagen och det var en riktig höjdare. Kanon!
Senaste kommentarer