Boken om lagom

Boken om Lagom

Boken om Lagom

Jag har precis läst en mycket bra bok jag vill rekommendera. Det är Boken om Lagom av Göran Everdahl. En mycket rolig, intressant och träffsäker faktabok där vi får en historisk och nutida beskrivning av det svenska samhället och oss svenskar. Hur och varför våra käraste traditioner, seder och beteenden har växt fram. Hur det kommer sig att vi är så Lagom i hur vi gör och vad vi tar oss till.

Svenskt fika

Svenskt fika

Boken är indelad i delarna Historien om Landet Lagom, Ett lagom liv, Lagom Unik, Lagom mat, Lagom design, Lagom miljö, Lagom mode, Lagom global och Lagom lycka. Varje kapitel har en historisk exposé, innehåller tydliga välkända exempel och avslutas med roliga fakta med lagombedömningar på vilt skilda områden i livet. Man lär sig oerhört mycket om vårt land, dess historia, personer och fenomen.

Lagom köttbullar

Lagom köttbullar

Vad sägs tex om svenska fenomen som Systembolaget, fika, matpyramiden, Ingmar Bergman, IKEA, H&M, Minecraft, ABBA, Dag Hammarskjöld, Stieg Larsson och Absolut Vodka. Om detta och mycket, mycket mer får vi läsa i boken.

Lagom semester

Lagom semester

Jag kanske bara är sist på bollen, men vet ni vad den trådlösa kommunikationsstandarden för korta avstånd, Bluetooth, har fått sitt namn? Jo, från den gamla vikingakungen Harald Blåtand. När ingenjören Jim Kardach, som utvecklade Bluetooth råkade läsa en översättning av Frans G Bengtssons vikingaklassiker Röde Orm noterade han kung Harald och fastnade för namnet. Så i varje smartphone och i varje högtalare, kamera, fjärrkontroll, kylskåp, elektriska lås och i alla tusentals andra prylar som kommunicerar via Bluetooth finns nu en särskild, lätt igenkännbar symbol. Nämligen de fornnordiska tecknen för H och B i kombination. Älskar såna här roliga fakta!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *