Bullbunkring

Frysen hemma hos mig är för det mesta proppfull. Jag är något av en hamster som gillar att köpa på mig. Gärna till fyndpriser. Jag älskar känslan av att vara förberedd. Jag ser alltid till att ha till exempel bröd, köttfärs, kyckling, lax och korv hemma i frysen. Även hemgjord färdiglagad mat som lasagne, köttbullar, paj och köttfärssås får gärna finnas.

Godsaker är också viktigt att vi har i frysen tycker jag. Vi har en hel del glass, både i paket och stycksaker. Jag älskar glass och tar gärna en till kvällsfikat. Fikabröd vill jag också ha i frysen. Bullar och längder är viktigast. Muffins är ett av mina favoritbakverk men de köper eller bakar jag helst och äter färska och på en gång.

Nu var det ett tag sedan jag bakade bullar och idag var det dags att bunkra upp med nya i frysen. Jag bakade en omgång vaniljbullar. De flesta frös jag in, men det är inte mycket som slår nybakta varma bullar och ett glas mjölk till. Självklart passade jag på att njuta av detta! Jag bakar alltid efter receptet på mjölpåsen och hittills har jag inte misslyckats.

Vaniljbullar, ca 30 st

Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Ägg till pensling och pärlsocker till garnering

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *