Söndag med pulled pork

Hela dagen har min Le Creuset-gryta stått inne i ugnen på 125 grader. Grytan hade jag laddat med ca 1 kg fläskkarré, lök, vitlök och diverse annat gott. Detta helt enligt mitt underbara recept på pulled pork. Tack vare detta långkok har det doftat ljuvligt i huset hela dagen. Vi har verkligen längtat efter söndagens middag som blev just pulled pork med ris och goda tillbehör som sallad, lök, guacamole, grillsåser, gurka, tomat och paprika. Galet gott!

Att det tar tid att laga till pulled pork spelar ingen roll. Arbetsinsatsen är inte stor. Man kan till och med lämna grytan i ugnen, hitta på annat skoj och sedan har middagen fixat sig själv. Skulle man tycka att det är mycket jobb lönar det sig i alla fall. Köttet blir så fantastiskt mört och smakerna kommer fram på ett helt annat sätt. Har du ännu inte testat att laga detta så gör det. Du kommer garanterat inte ångra dig.

Pulled pork kan serveras på många olika sätt. Idag valde vi att ha ris till, men vad som helst funkar bra. Man kan ha ris, potatis, potatismos, nachochips, servera köttet i hamburgerbröd, tortillabröd eller varför inte på surdegsbröd. Tillbehören kan också varieras och anpassas efter smak och tycke. Bara fantasin sätter gränserna!

Pulled pork

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen och värm till 125°C.

Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg imme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.

Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Nu är vinnaren av ett valfritt plagg från Mykidoo korad! Kika in om det var du som vann. Glöm inte kolla in på de 3 andra tävlingarna jag har.

  2. lisette bäcksro skriver:

    detta åt min man när vi var i usa och älskade det! får ta och prova och se om jag lyckas. tack för receptet! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *