Chili con carne
Kvällens middag blev en mustig chili con carne. Jag kryddade inte så mycket eftersom jag ville att maten skulle vara barnvänlig. Till det serverade jag nygräddat hembakat bröd. Jag lät dessa kalljäsa i kylen under natten och dagen och gräddade dom till middagen. Vill man äta GI skippar man helt enkelt brödet och lägger till någon grönsak eller grövre ris/quinoa. Maten smakade gott, men brödet var fantastiskt gott! Mattias gav brödet högsta betyg och vill att vi ska baka en omgång till helgen igen! Perfekt till fika på lördagsmorgonen, bara att baka på fredagskvällen och ta fram på lördagsmorgonen och grädda. Kan inte bli mycket enklare!
Chili con carne, 6 port
800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
2 förpackningar ekologiska vita bönor från Zeta (380 g styck)
2 förpackningar krossade tomater (500 g styck)
Salt, peppar, paprikapulver, Chili&Lime-krydda, cayennepeppar
Hacka lök och paprika. Fräs köttfärsen. Låt lök, paprika och pressad vitlök fräsa med en stund. Häll ned bönor och krossade tomater. Krydda efter smak. Låt koka ca 20 minuter.
Ljusa frallor, ca 16 st
25 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
2 dl dinkel fullkorn
9 dl dinkelsikt
2 tsk salt
Smält smöret och blanda med vatten till fingervarmt, 37°. Lös jästen i lite av degvätskan. Blanda i resterande vätska, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Baka ut till 16 bullar (vill man ha större bröd minskar du antalet). Lägg på bakpappersklädd plåt och låt kalljäsa i kylen under natten. Sätt ugnen på 250°. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bröden svalna på galler.
Senaste kommentarer