Chili con carne med lite sting
Jag var sugen på att laga till en riktig chili con carne, dvs en chili gjord på kött istället för köttfärs. Sökte på nätet och hittade ett recept från DN baserat på högrev som lät gott och kryddstarkt. Jag lagade till den i söndags så att smakerna skulle hinna sätta sig. Inga bönor ingick i receptet men jag la till små vita bönor, skivade champinjoner, paprika, riven morot samt syltlök. Jag la även till några matskedar grädde för att få en djupare smak. Det blev alltså kvällens middag. Till chilin serverade jag gott bröd med smör och ost. Riktigt god och nyttig mat.
Riktig chili con carne, 6-8 port
1 kg högrev, skuren i tärningar
4 gula lökar, skivade
4 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk rökt paprikapulver
1 röd chilifrukt, hackad
1 tsk spiskummin
4 lagerblad
2 tsk fänkålsfrö
½ l rött vin
olivolja till stekning
salt, svartpeppar
Salta och peppra köttet. Bryn köttet hårt runt om. Koka ur stekpannan med rödvin mellan stekningarna och slå upp kött och vätska i en stor gryta. Hetta upp en stekpanna och fräs lök, vitlök, paprikapulver, chili och kryddor. Lägg samtliga ingredienser i gryta och täck med vatten. Koka kött och grönsaker tills de faller isär (ca 2 timmar). Fyll på med vatten under koket om det verkar behövas. Smaka av med salt och svartpeppar.
Senaste kommentarer