Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås
Just nu går programmet Vad blir det för mat? med Per Morberg. Jag älskar Per. Han är så skön! Och så lagar han god mat. Jag har jättekokboken Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera hemma. Det är en riktig receptskatt! Idag lagade jag till Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås från kokboken Morberg jagar och lagar. Grymt goda, smakrika och saftiga biffar jag skulle kunna bjuda på vid vilken finmiddag som helst. Till detta en magisk kantarellsås. Då grädden jag hade hemma tog slut till biffarna använde jag mig av mjölk i såsen. Jag tillsatte dessutom messmör, lingonsyltspad samt Johnnys senap. Hur bra som helst!
Kokt potatis, hemgjord lingonsylt, senap och sallad kompletterade biffarna och såsen på min tallrik. Muuuums!
Älgfärsbiffar, 4 port
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet. Skala och riv löken. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till åtta små eller fyra stora pannbiffar. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
Kantarellsås
1 liter färska kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1½ msk svampfond
salt och peppar
Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och ev portvin.
Så gott! Får bli att laga det i veckan 🙂