Clean cooking laga mat utan gluten och mjölk

En av höstens hetaste trender inom hälsosegmentet måste vara Clean eating och Clean cooking. Clean eating är en filosofi och en livsstil, ingen viktminskningsdiet. Inget livsmedel är förbjudet men man eftersträvar att äta livsmedel i så ren form som möjligt. Man ska undvika mat som är processad, raffinerade produkter som vetemjöl och socker, hel- och halvfabrikat, tillsatser, kemiska smakförstärkare och färgämnen. Istället riktar man in sig på näringstäta råvaror som grönsaker, frukt, rotsaker, bär, nötter, frön, råris, bovete, quinoa, bönor, ägg, kokosmjölk, baljväxter, tofu, fullkornsprodukter, viltfångad fisk, naturbeteskött eller vilt, kokosolja, rapsolja, olivolja, och självklart vatten.

Att utesluta gluten och mjölkprodukter är alltså brukligt inom clean eating och något som blivit riktigt trendigt på senare tid. Man utesluter detta trots att man inte är intolerant eller allergisk. Många upplever att de mår bättre, känner sig piggare och slankare genom att äta ren mat.

Clean Cooking - höstens trendigaste trend?!

Clean Cooking – höstens trendigaste trend?!

I september kommer kocken och konditorn Elisabeth Johansson med en bok på detta tema – Clean cooking, laga mat utan gluten och mjölk. Clean cooking innebär för Elisabeth en välbalanserad kost med god och ren mat på bra råvaror proppade med näring och energi. Maten lagas från grunden med rena råvaror. Det är mycket grönt, men också fisk, fågel, kött och nyttigt godis. Man kan själv välja vilken nivå av clean man ska lägga sig på. Man ska hitta en väg som är lätt att följa i vardagen. Man ska inte krångla till det för mycket.

Gör ditt eget nötsmör.

Gör ditt eget nötsmör.

Ta vara på allt med Zero Waist-biffar!

Ta vara på allt med Zero Waist-biffar!

Lax med goda tillbehör.

Lax med goda tillbehör.

I boken bjuder hon på recept på smoothies och juicer, frukostar och mellanmål, gröna vegorätter, fisk och skaldjur, kött och fågel, tillbehör och sallader samt efterrätter och rawgodis. Vi får också lära oss göra olika typer av ”mylk” dvs mjölkfria ”mjölkdrycker, vegomejerier som färskost, majonäs och vaniljkräm samt nötsmör.

Ett fräscht alternativ till tacos!

Ett fräscht alternativ till tacos!

Ta vara på höstens äpplen med en äppelkaka.

Ta vara på höstens äpplen med en äppelkaka.

The Icecream Dream!

The Icecream Dream!

Bilderna är verkligen färggranna och läckra. Recepten känns fräscha och enkla. Det är en bok med lite av varje och ger en indikation på hur man skulle kunna börja äta mer clean i vardagen. Boken lägger grunden och sedan kan man om man vill gå vidare och fördjupa sig i ämnet. Jag har hittat några godbitar jag tänkte testa framöver som tex Havre- och svartvinbärsmuffins, glutenfritt grovbröd, olika burgare, lågtempad kyckling med chipotleglaze, mandeläppelkaka och svarta bönor samt choklad- och jordnötsglasspinnar.

Andra kokböcker jag har recenserat nyligen med samma tema är Good Food – Glutenfritt, fräscht, ekologiskt och grönt av Kristin Kaspersen och Superhälsa av Marita Karlson. Fler böcker kommer dessutom under hösten! Recensioner kommer här på bloggen såklart!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Sandra skriver:

    Mm det här ser ut som en bok för mig. Vilka smarriga recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *