Clean cooking laga mat utan gluten och mjölk
En av höstens hetaste trender inom hälsosegmentet måste vara Clean eating och Clean cooking. Clean eating är en filosofi och en livsstil, ingen viktminskningsdiet. Inget livsmedel är förbjudet men man eftersträvar att äta livsmedel i så ren form som möjligt. Man ska undvika mat som är processad, raffinerade produkter som vetemjöl och socker, hel- och halvfabrikat, tillsatser, kemiska smakförstärkare och färgämnen. Istället riktar man in sig på näringstäta råvaror som grönsaker, frukt, rotsaker, bär, nötter, frön, råris, bovete, quinoa, bönor, ägg, kokosmjölk, baljväxter, tofu, fullkornsprodukter, viltfångad fisk, naturbeteskött eller vilt, kokosolja, rapsolja, olivolja, och självklart vatten.
Att utesluta gluten och mjölkprodukter är alltså brukligt inom clean eating och något som blivit riktigt trendigt på senare tid. Man utesluter detta trots att man inte är intolerant eller allergisk. Många upplever att de mår bättre, känner sig piggare och slankare genom att äta ren mat.
I september kommer kocken och konditorn Elisabeth Johansson med en bok på detta tema – Clean cooking, laga mat utan gluten och mjölk. Clean cooking innebär för Elisabeth en välbalanserad kost med god och ren mat på bra råvaror proppade med näring och energi. Maten lagas från grunden med rena råvaror. Det är mycket grönt, men också fisk, fågel, kött och nyttigt godis. Man kan själv välja vilken nivå av clean man ska lägga sig på. Man ska hitta en väg som är lätt att följa i vardagen. Man ska inte krångla till det för mycket.
I boken bjuder hon på recept på smoothies och juicer, frukostar och mellanmål, gröna vegorätter, fisk och skaldjur, kött och fågel, tillbehör och sallader samt efterrätter och rawgodis. Vi får också lära oss göra olika typer av ”mylk” dvs mjölkfria ”mjölkdrycker, vegomejerier som färskost, majonäs och vaniljkräm samt nötsmör.
Bilderna är verkligen färggranna och läckra. Recepten känns fräscha och enkla. Det är en bok med lite av varje och ger en indikation på hur man skulle kunna börja äta mer clean i vardagen. Boken lägger grunden och sedan kan man om man vill gå vidare och fördjupa sig i ämnet. Jag har hittat några godbitar jag tänkte testa framöver som tex Havre- och svartvinbärsmuffins, glutenfritt grovbröd, olika burgare, lågtempad kyckling med chipotleglaze, mandeläppelkaka och svarta bönor samt choklad- och jordnötsglasspinnar.
Andra kokböcker jag har recenserat nyligen med samma tema är Good Food – Glutenfritt, fräscht, ekologiskt och grönt av Kristin Kaspersen och Superhälsa av Marita Karlson. Fler böcker kommer dessutom under hösten! Recensioner kommer här på bloggen såklart!
Mm det här ser ut som en bok för mig. Vilka smarriga recept!