Läcker cheesecake av lax
Jag tycker det är svårt att komma på förrätter som passar bra att servera när man har gäster. Vi har också vänner som är fisk-, skaldjur- och nötallergiker vilket gör att man begränsas ganska mycket i vad man kan bjuda på. Ofta blir det favorit i repris, dvs man kör samma om och om igen.
När jag och Mattias var hos en kompis på 40-års fest för ett par veckor sedan bjöds vi på riktig god buffémat, bland annat en laxcheesecake och en skinkcheesecake. Denna typ av cheesecake är mycket lättgjorda och passar lika bra på ett buffébord som till en förrätt eller som en liten kvällsrätt. I smala bitar passar den också som drinktilltugg.
I helgen har vi Mattias pappa på besök och i fredags passade jag på att göra en laxcheesecake som jag skar upp bitar av och som vi åt till förrätt. Riktigt fantastiskt gott – krämigt och smakrikt!! Lägger sig inte heller som en tung boll i magen utan är helt enkelt den perfekta starten på en god middag!
Läcker cheesecake av lax, 10 bitar
Botten:
300g Malaxlimpa eller kavring
75g smält smör
Fyllning:
400g Philadelphia-färskost (naturell)
2 dl creme fraiche
250g skuren kallrökt lax
1-2 hackade rödlökar (eller 2-3 scharlottenlökar)
färsk dill
salt & peppar
Mixa brödet och det smälta smöret. Tryck ut allt i en pajform eller form med löstagbara kanter. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen, dill, salt och peppar efter behov. Bred ut fyllningen på botten. Lägg på plastfolie och låt stå i kylen tills den stelnat. Dekorera med valfria tillbehör, tex räkor, citron, stenbitsrom, dill och salladsblad.
Är någon fisk- och skaldjursallergiker? Gör en skinkversion. Då gör du likadant men byter ut laxen mot rökt skinka och dillen mot hackad gräslök. Dekorera gärna med saltgurka, gräslök och salladsblad eller annat du tycker passar!
Senaste kommentarer