Crock-Pot kyckling med äpple och timjan

Crock-Pot kyckling med äpple och timjan

Crock-Pot kyckling med äpple och timjan

Locket på under fyra timmar på hög värme.

Locket på under fyra timmar på låg värme.

Ett av de recept som är mest populärt här hemma och som jag lagat flera gånger den senaste tiden är Helstekt kyckling med äpple och timjan. Magiskt gott! Den kräver dock ca 1.5 timme i ugn. Det kan ställa till problem då jag inte vill gå hemifrån med ugnen på. Varför inte istället göra Crock-Pot kyckling med äpple och timjan tänkte jag då. Crock-Potten har jag lämnat själv massor av gånger utan problem.

Jag följde i princip helt enkelt samma recept som när jag tillagar maten i ugn. Skyn blankar jag inte längre av med honung och smör. Den är godare som den är tycker jag och familjen. Jag körde kycklingen på 4 timmar låg värme. Det blev fantastiskt bra resultat. Köttet bara trillade av från benen.

Maten färdig att läggas upp.

Maten färdig att läggas upp.

Smakerna blev riktigt goda även vid tillagning i pottan. Det enda man förlorar är krispigheten hos den ugnsgrillade kycklingen. När man tillagar den i Crock-Pot blir kycklingen mer kokt än stekt tycker jag. Kul att variera sig även om jag för just detta recept föredrar när kycklingen tillagas i ugn. Testa och tala om vad du tycker!

Helstekt kyckling med äpple och timjan, 4 port

1 färsk kyckling
Pressad saft av 1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1-2 msk grovhackad timjan
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 rödlökar
2 syrliga äpplen, gärna svenska
1 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
1 tsk finhackad rosmarin
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
2 msk rödvinsvinäger

Till servering bröd och en god sallad alternativt ugnsbakad potatis eller rotfrukter.

Lägg kycklingen i din Crock-Pot. Pressa citronsaften över kycklingen. Lägg hela vitlöksklyftor med skal i magen av kycklingen. Lägg även in grovhackad timjan tillsammans med den urpressade citronen. Ringla över olivolja, salt och peppar.

Skala rödlöken och kärna ur äpplena. Skär båda i klyftor. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken. Låt den svettas i några minuter och tillsätt äpplena. Fräs ett par minuter till och krydda med timjan och rosmarin samt salt och peppar. Häll på vin, fond och vinäger. Låt allt få ett uppkok. Häll lök- och äppelblandningen runtom kycklingen. Sätt på locket på Crock-Pot och tillaga på låg värme i ca 4 timmar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *